Electrica SA a încheiat primul semestru cu pierderi de 176 milioane lei, după profit de 76 milioane lei în prima jumătate a anului trecut

energie electrica Sursa foto: ACUE

Grupul de furnizare și distribuție de energie Electrica SA, la care cel mai mare acționar este statul român prin Ministerul Energiei, a încheiat primul semestru al acestui an cu pierderi de 176 milioane de lei, un rezultat în scădere cu 252 milioane lei comparativ cu profitul de 76 milioane lei înregistrat în primul semestru din 2021.

Reamintim însă că mare parte din aceste pierderi au fost înregistrate încă din primul trimestru al acestui an, când compania a raportat un rezultat negativ de 157,8 milioane de lei, comparativ cu un profit de 57,9 milioane de lei, în perioada similară a anului trecut. Până în luna mai a acestui an, compania a fost condusă de Corina Popescu, care a fost demisă și apoi înlocuită de Alexandru Chiriță, Data Protection Manager (DPO) la compania de stat Hidroelectrica.

Deși veniturile operaționale ale Electrica SA au crescut la 5,933 miliarde lei, în primul semestru din 2022, comparativ cu 3,339 miliarde lei în primul semestru din 2021, cheltuielile operaționale aproape s-au dublat, de la 3,224 miliarde lei anul trecut, la 6,08 miliarde lei în acest an.

Compania susține că volumul de energie electrică distribuită s-a redus cu 2,3% comparativ cu S1 2021, iar volumul de energie electrică furnizată pe piața cu amanuntul s-a redus cu 10% comparativ cu S1 2021.

„Anul 2022 continuă să fie marcat de seria transformărilor de pe piața externă și internă de energie care au debutat în 2021 și au avut un impact semnificativ asupra operațiunilor tuturor jucătorilor din domeniul energetic. Rezultatele financiare ale Grupului Electrica din S1 2022 demonstrează că menținerea eforturilor companiilor din Grup de implementare a unor măsuri eficiente, specifice fiecărei arii de activitate, a dus la o redresare financiară. În ciuda contextului de piață nefavorabil, Grupul Electrica rămâne un jucător stabil, rezilient, orientat spre adaptarea continuă la condițiile unei piețe expuse unor multiple provocări”, a declarat directorul general Alexandru-Aurelian Chiriță.

Chiriță susține că, în aria de furnizare, compania „a identificat cele mai bune modalități de diminuare a efectelor negative generate de instabilitatea pieței, gestionând, în paralel, impactul măsurilor prevăzute de OUG 27/2022 privind plafonarea prețurilor la energia electrică și gazele naturale”.

„În aria de distribuție, DEER a continuat programul ambițios de investiții derulat încă de la începutul perioadei anterioare de reglementare, urmărind modernizarea infrastructurii de rețea și accelerarea extinderii contorizării inteligente la scară largă, în pofida provocărilor economice și geopolitice care influențează capacitatea de echipamente necesare pentru investiții. Programul de investiții cuprinde și cinci proiecte în valoare totală de aproximativ 60 mil. de euro, finanțate din fonduri europene din programul Operațional Infrastructură Mare, cu o valoare eligibilă de aproximativ 49 mil. euro, orientate către modernizarea stațiilor de transformare, digitalizare, implementarea de contoare inteligente și a unor sisteme infomatice specializate, destinate managementului activelor de rețea precum și a grupurilor de măsurare. Proiectele se derulează că investiții multianuale, finalizarea acestora fiind prevăzută pentru sfârșitul anului 2023”, mai arată Chiriță.

În aria de servicii, el a precizat că compania Electrica Serv a continuat demersul de atingere a obiectivului Grupului ce vizează contribuția la dezvoltarea sustenabilă, în contextul Pactului verde european, și a implementat o serie de proiecte reprezentând montări de centrale fotovoltaice. În al doilea trimestru al anului, au fost finalizate și puse în funcțiune 11 centrale electrice fotovoltaice cu o putere instalată de aproape 3,418 MWp, iar pentru perioada următoare compania va continua dezvoltarea acestei noi linii de business, spune el.

„Rezultatele financiare din S1 2022 demonstrează capacitatea de redresare a Grupului care înregistrează o performanță peste medie în condiții de piață dificile și ne încurajează să continuăm demersurile strategice în vederea menținerii unei poziții de top în domeniul în care activăm”, conchide Chiriță.

Sursa foto: ACUE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *