Electrica SA, companie la care cel mai mare acționar este statul român, a încheiat primul trimestru al acestui an cu un profit net de 127,7 milioane de lei, în creștere cu 170,7 milioane de lei față de pierderea de 43 milioane de lei din primul trimestru al anului 2023.
În primele trei luni ale anului 2024, la nivelul Grupului Electrica, EBITDA a înregistrat o creștere de 170%, respectiv de 252,1 milioane de lei, ajungând la o valoare de 400,8 milioane de lei, comparativ cu valoarea de 148,7 milioane de lei realizată în primele trei luni ale anului 2023. Creșterea EBITDA a fost generată, în principal, de performanță pe plan operațional a segmentului de distribuție, pe fondul creșterii veniturilor din distribuția de energie electrică cu aproximativ 273,6 milioane de lei (sau 31,9%), la valoarea de 1,13 miliarde lei, de la 857 milioane de lei în 2023.
Profitul operațional a înregistrat o creștere de 227,8 milioane de lei până la valoarea de 249,3 milioane de lei, în principal datorită impactului pozitiv de 1,169 miliarde lei generat de scăderea cheltuielilor operaționale.
Profitul net pentru anul 2024 a înregistrat o creștere de 170,7 milioane de lei, ajungând la valoarea de 127,7 milioane de lei, de la pierderea de 43 milioane de lei în primul trimestru al anului precedent. Rezultatul este generat, în principal, ca urmare a performanței segmentului de distribuție, în contextul scăderii costurilor cu energia electrică pentru acoperirea CPT, ca urmare a implementării mecanismului de achiziție centralizată MACEE. Conform acestuia, producătorii au obligația de a vinde 80% din energia disponibilă la un preț de 450 RON/MWh, impact diminuat de creșterea volumelor de energie electrică necesară pentru acoperirea pierderilor în rețea.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a declarat: „Investițiile continuă să fie o prioritate la nivelul întregului Grup, cu un puternic accent pe aria de distribuție, reflectate prin creșterea cu 7,7% a valorii lucrărilor finalizate. Aceste investiții sunt esențiale atât pentru modernizarea și dezvoltarea infrastructurii pe care o gestionăm și pentru asigurarea unor servicii de înaltă calitate, cât și pentru susținerea tranziției către surse de energie din ce în ce mai sustenabile”.
Electrica Furnizare este cel mai mare furnizor, cu o cotă totală de piață de 16,36% și de 11,13% în regim concurențial, conform ultimului raport ANRE disponibil, din februarie 2024.
Grupul Electrica urmărește în continuare extinderea portofoliului în domeniul producției de energie electrică, în special din surse regenerabile, având la acest moment proiecte în diferite faze de execuție cu o capacitate de aproximativ 300 MW. În cazul proiectului Vulturu, la finalul Q2 2024 se vor demara testele pentru punerea în funcțiune, iar în cazul proiectului Satu-Mare 2 au început lucrările.