Electrica SA, companie de distribuție, furnizare și producție de energie electrică, la care statul român este cel mai mare acționar, anunță că ia un credit sindicalizat în valoare de 3,1 miliarde de lei, pentru reducerea ponderii datoriei pe termen scurt și pentru investiții.
Aprobarea contractării acestui credit a fost acordată de către Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor din 8 noiembrie 2024.
Creditul va fi utilizat pentru refinanțarea parțială a expunerii bancare existente la nivelul societății-mamă, Societatea Energetică Electrica S.A. („ELSA) și a filialelor sale – Electrica Furnizare S.A. („EFSA”) și Distribuție Energie Electrică România S.A. („DEER”), precum și pentru dezvoltarea segmentului de producție energie electrică din surse regenerabile și pentru susținerea investițiilor de capital aferente planului CAPEX 2025-2027 al filialei de distribuție energie electrică.
Contractul este structurat în patru facilități de credit:
- Credit revolving pentru ELSA – cu scopul de a refinanța un credit bilateral pe termen scurt;
- Facilitate de credit verde la termen pentru ELSA – cu obiectivul de a finanța proiecte verzi eligibile, respectiv proiecte de producție și stocare a energiei regenerabile solare și/sau eoliene,
- Credit revolving pentru EFSA – destinat refinanțării mai multor credite bilaterale pe termen scurt;
- Credit la termen pentru DEER – în vederea refinanțării unor credite bilaterale pe termen scurt și finanțării planului CAPEX 2025-2027 al filialei de distribuție.
Alexandru Chiriță, CEO Electrica, a declarat: „Semnarea acestui contract de credit sindicalizat marchează un pas esențial în strategia noastră de consolidare financiară și de sprijinire a investițiilor în energie regenerabilă. Această tranzacție ne permite nu doar să optimizăm structura de finanțare a Grupului Electrica și să asigurăm stabilitatea operațiunilor noastre curente și viitoare, ci și să ne concentrăm pe dezvoltarea proiectelor strategice care contribuie la sustenabilitatea energetică a României. Astfel, suntem astăzi mai aproape de a atinge obiectivul nostru de a deveni un lider în sustenabilitate, creând performanță și valoare adăugată pentru acționarii și investitorii care ne acordă încrederea lor.”
Beneficiile la nivelul Grupului Electrica includ optimizarea structurii de finanțare prin reducerea ponderii datoriei pe termen scurt din datoria totală, ceea ce consolidează poziția financiară a companiei și îi permite să gestioneze mai eficient resursele disponibile. Susținerea investițiilor strategice reprezintă un alt avantaj major prin facilitarea finanțării proiectelor verzi de energie regenerabilă și infrastructură de distribuție, contribuind astfel la dezvoltarea durabilă și la atingerea obiectivelor de sustenabilitate ale Grupului Electrica.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
În plus, îmbunătățirea performanței financiare consolidează stabilitatea și predictibilitatea fluxurilor de numerar viitoare, precum și a EBITDA, ceea ce asigură o bază solidă pentru planificarea pe termen lung și pentru realizarea investițiilor viitoare.
Ștefan Frangulea, Director Financiar Electrica, a adăugat: „Acest împrumut sindicalizat ne oferă flexibilitatea necesară pentru a gestiona eficient capitalul de lucru și pentru a finanța investițiile pe termen lung. Colaborarea cu sindicatul de bănci, implicate activ în proces, ne asigură accesul la resursele necesare pentru a continua dezvoltarea și implementarea proiectelor noastre de energie regenerabilă și le mulțumim atât lor, cât și tuturor partenerilor din această tranzacție complexă pentru suportul acordat. Pentru companie, acest credit sindicalizat reprezintă o premieră, dar sunt convins că, alături de echipa Electrica, este doar începutul și un indicator al gradului de profesionalism de care dăm dovadă în abordarea unor astfel de tranzacții complexe, atât în prezent, cât și în viitor.”
Cosmin Călin – Director Executiv Mari Director Executiv Mari Clienți Corporativi, Banca Transilvania, a adaugat: „BT este una dintre principalele bănci partenere ale Grupului Electrica și unul dintre cei mai importanți finanțatori ai sectorului energetic din România. Astfel, suntem onorați că am avut un rol definitoriu în structurarea și închiderea cu succes a unei tranzacții care consolidează și mai mult parteneriatul nostru strategic, având totodată un rol important în dezvoltarea infrastructurii energetice din România. Grupul Electrica are planuri de creștere ambițioase, iar noi suntem determinați să contribuim din rolul de partener financiar la această poveste de succes”.
Bogdan Cernescu, Managing Director, Head of Corporate Banking BCR, a declarat: „Ne bucurăm să fim parteneri în finanțarea Grupului Electrica și să contribuim la planurile de creștere și transformare ale companiei. BCR este unul dintre principalii susținători ai proiectelor energetice din România și considerăm că investițiile în acest sector sunt esențiale pentru dezvoltarea durabilă a economiei. Ne folosim expertiza în structurarea finanțărilor complexe din domeniu și vom continua să susținem dialogul despre rolul sectorului energetic în asigurarea continuității afacerilor, în adopția noilor tehnologii și creșterea calității și fiabilității serviciilor pentru consumatori”.
Finanțarea a fost coordonată de Banca Transilvania S.A. („BT”) și Banca Comercială Română S.A. („BCR”) în calitate de Co-Aranjori Principali Mandatați. Băncile participante la sindicat și rolurile aferente au fost următoarele:
- Banca Transilvania – Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Creditor, Agent de Structurare și Documentare, Agent de Garanții;
- Banca Comercială Română – Aranjor Principal Mandatat Coordonator, Creditor, Agent de Structurare si Documentare, Agent de Facilitate;
- Raiffeisen Bank – Creditor, Agent de Sustenabilitate;
- BRD – Groupe Société Générale – Creditor;
- CEC Bank – Creditor;
- ING Bank – Creditor;
- Intesa Sanpaolo Bank Romania – Creditor.
Casele de avocatură care au oferit asistență juridică tranzacției au fost Radu Tărăcilă Pădurari Retevoescu SCA (pentru bănci) și Dentons (pentru Grupul Electrica), iar componenta de sustenabilitate a fost structurată cu sprijinul Raiffeisen Bank.