Electromontaj și Siemens au câștigat un contract de 160 milioane lei de la Transelectrica pentru realizarea unui obiectiv de interes național

transelectrica Sursa foto: Transelectrica

Asocierea Electromontaj (companie românească cu o istorie de 70 de ani) – Siemens Energy (gigant german cu multiple domenii de activitate) este câștigătoarea unui contract de 161 milioane lei pentru două lucrări –  „Trecerea la 400 kV a LEA Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu” și „Extinderea stației 400/220 kV Brazi Vest” care ajută, pe viitor, la evacuarea în sistem a mii de MW realizați în centrale eoliene și fotovoltaice. Acesta este un proiect integrat, considerat de interes național și finanțat prin Fondul de Modernizare al UE. Termenul de implementare este de 40 de luni. Departajarea ofertei câștigătoare a fost făcută 95% prin preț și 5% prin perioada de garanție acordată.

Anul trecut, cu ocazia aprobării de către ANRE a planului de investiții 2022 – 2031, în valoare de 7,1 miliarde lei, erau menționate următoarele proiecte: LEA 400 kV Brazi Vest – Teleajen – Stâlpu inclusiv staţie nouă de 400 kV la Stâlpu, extinderea staţiei Brazi Vest şi realizarea staţiei de 400 kV Teleajen, mărirea capacităţii de transport LEA 220 kV Stejaru – Gheorgheni – Fântânele, mărirea capacităţii de transport tronson LEA 400 kV Bucureşti Sud – Pelicanu, LEA 400 kV d.c. (1c.e.) Gutinaş – Smârdan, LEA 400 kV Porţile de Fier – Reşiţa inclusiv staţia de 400 kV Reşiţa. Toate acestea trebuie puse în funcțiune până în 2025, lucru greu de realizat, dat fiind că doar Brazi Vest – Teleajen – Stîlpu și extinderea stației Brazi Vest durează 40 de luni, începând de acum.

Planul de dezvoltare al Transelectrica integrează proiectele de interes comun care contribuie la implementarea priorităţilor strategice ale Uniunii Europene privind infrastructura energetică transeuropeană: “Black Sea Corridor”, “Mid Continental East Corridor” şi “North CSE Corridor”, cu termene de punere în funcţiune estimate în perioada 2025-2030 şi proiecte de interconexiune, care urmăresc atingerea obiectivului privind gradul de interconectare de 15% până în anul 2030, stabilit la nivelul Comisiei Europene.

Cu ocazia aprobării, de anul trecut, a acestui plan, președintele de atunci al ANRE Dumitru Chiriță spunea că “prin realizarea acestor obiective se fac paşi importanţi astfel încât reţeaua naţională de transport să asigure evacuarea a cel puţin 7.000 MW din surse regenerabile, îndeplinindu-se astfel obiectivul strategic asumat de România prin PNIESC pentru anul 2030”.

Transelectrica este operatorul Sistemului Energetic Național. În prezent, surse regenerabile, cu precădere eolian și fotovoltaic, totalizează circa 4.000 de MW instalați, excluzând prosumatorii.

Sursa foto: Transelectrica

Comentarii

  1. ‘Interes National’ . Candva toti aveau un trandafir in ‘drapel’ . D’asta PSD inca Triumfa ca un personaj rusesc, 3 culori, 3 carai. Destinatie Sigura ! Groenlanda !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *