Elita oamenilor de afaceri din Rusia suferă în tăcere, pe măsură ce bursele se prăbușesc și temerile legate de un război în Ucraina cresc (The Moscow Times)

Moscova

Elita mediul de afaceri din Rusia se pregătește într-o tăcere „disperată” pentru un posibil conflict militar în Ucraina, în timp ce miliarde de ruble sunt șterse de pe burse, incapabilă să influențeze cursul evenimentelor și prea puțin dispusă să-și exprime opiniile în mod public, relatează The Moscow Times, care a discutat, sub protecția anonimatului, cu oameni de afaceri și directori de companii.

Bursele din Rusia au căzut puternic în ultimele săptămâni iar rubla evoluează la minime istorice, pe fondul confruntării dintre Rusia și Occident.

“Acest subiect a devenit brusc principalul punct de conversație între oamenii de afaceri ca mine – nu oligarhii, ci oamenii de afaceri de succes imediat sub ei”, a declarat un bancher veteran dintr-o companie privată, care a preferat să-și păstreze anonimatul.

“Suntem bogați și avem multe de pierdut. Mulți dintre noi au case de vacanță în Europa, avem vize de rezidență în Occident,” a adăugat el.

Niciunul dintre oamenii de afaceri sau cu averi importante cu care a discutat The Moscow Times nu a dorit să se exprime public în privința consecințelor acestei crize diplomatice și ale unui posibil război.

Rușii înstăriți au fost afectați puternic de evenimente, cu o devalorizare masivă a rublei și ștergerea de pe burse a 150 miliarde dolari din valorizarea celor mai mari companii rusești. Dar, în ciuda amenințărilor de sancțiuni americane „devastatoare” și a perspectivei înghețării activelor și călătoriilor în statele occidentale, nu au existat practic discuții publice despre efectele economice ale unei confruntări militare.

“În timp ce nimeni nu vrea război, să nu vă așteptați ca marile companii să iasă public și să-și exprime opoziția”, a declarat bancherul de investiții. “Am devenit pasageri. Comunitatea de afaceri va discuta despre război doar în bucătărie. Toți vor păstra tăcerea în public.”

Elita de afaceri a Rusiei, oligarhii și directorii de companii de stat sunt cunoscuți pentru loialitatea față de Kremlin.

Una dintre primele bătălii duse de Putin când a preluat puterea, în urmă cu două decenii, a fost să anuleze puterea politică a principalilor oligarhi. Mulți dintre cei care reușesc încă să facă afaceri în prezent înțeleg că-și mențin poziția doar atât cât permite președintele Vladimir Putin și cercul său de apropiați. Dacă pot comenta politicos în public despre taxe, sprijin guvernamental sau programe de investiții, politica externă este u subiect interzis.

Această abordare a adus pentru mulți – inclusiv cei care nu fac parte din cercul de afaceri privilegiat de Putin – bunăstare și statut social, dar în perioade de criză acestea vin după patriotism și loialitatea față de putere.

După cum declara miliardarul și aliatul lui Putin Ghenadi Timcenko, sancționat de americani după anexarea ilegală a Crimeii în 2014: “Inconvenientele personale și costurile pentru afacerile sale pot și trebuie să fie neglijate atunci când vine vorba de interesele de stat.”

În marja acestei înțelegeri a capacităților limitate ale mediului de afaceri în influențarea Kremlinului – și inutilitatea de a se exprima în public – o parte a elitei de afaceri din Rusia s-a resemnat deja.

“Nu putem face prea mult când marile puteri politice sunt în joc. Avem mâinile legate”, a declarat un om de afaceri prezent în topul Forbes al celor mai bogați 200 de ruși, care are interese de afaceri atât în Rusia cât și în Ucraina.

“Mă aștept la o nouă deteriorare a relațiilor care va avea cu siguranță un impact negativ asupra economiei Rusiei. Dar marile afaceri vor trebui să se descurce, ala cum am mai făcut-o – nu e nimic nou aici.”

“Este imposibil să planificăm sau să încercăm în vreun fel să ne protejăm interesele, pentru că nu știm ce se va întâmpla și cum va reacționa Occidentul,” a adăugat el.

Oamenii de afaceri și consilierii economici se întreabă ce măsuri practice pot adopta la acest moment pentru a-și proteja investițiile și activele.

“Lucrurile s-au mișcat incredibil de repede în ultima lună. Oamenii bogați nu pot face prea multe la acest moment pentru a se proteja în fața unei posibile invazii – este un pic cam târziu pentru asta”, a precizat bancherul de investiții. “Activele rusești nu sunt foarte căutate, rubla se prăbușește și orice activ lichid a fost deja transferat în străinătate.”

Cei care au legături cu elita rusească cred că țara se confruntă cu perspectiva unei crize economice iminente și autoinduse, dar nu vor să vorbească despre asta public.

Statele Unite au propus un draft de sancțiuni în cazul în care Rusia invadează Ucraina. Cel puțin trei bănci de top ar putea fi excluse din sistemul financiar mondial, cu o posibilă blocare a oricărei tranzacții în dolari și opțiunea de a sancționa practic orice personalitate rusă de prim plan.

Investitorii externi și firmele din Moscova prezintă însă o imagine mai calmă.

“Nu aș defini starea de spirit ca panică. Sunt afaceri ca de obicei – deoarece lumea afacerilor s-a obișnuit cu această situație de-a lungul anilor,” a declarat reprezentantul unei asociații de afaceri, care a cerut și el păstrarea anonimatului, având în vedere „situația politică sensibilă.”

Mediul de afaceri din Rusia a trecut prin mai multe runde de războaie și sancțiuni din 2014, când Moscova a anexat Crimeea și a început să sprijine forțele separatiste din estul Ucrainei.

Pe fondul haosului de pe burse, cei cu conexiunile potrivite au căutat oportunități pentru a profita.

“După câteva discuții cu băieții implicați direct în Donbass, mi-am transferat toate activele în dolari și am vândut acțiunile rusești,” a declarat un oficial de la un departament guvernamental din Moscova. “Aceasta a fost în decembrie, când nimeni nu se aștepta la nimic.”

 

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *