Elon Musk a pierdut de la începutul anului 81 de miliarde de dolari

donald trump, elon musk Sursa Foto: X

Averea lui Elon Musk, cel mai bogat om din lume, a scăzut cu 81 de miliarde de dolari de la începutul anului 2025. Iar de la vârful atins la 17 decembrie, averea patronului Tesla a scăzut cu 135 de miliarde de dolari, de la 486 de miliarde de dolari la 351 de miliarde de dolari, potrivit Bloomberg Billionaires Index, citat de BFM TV.

După euforia de pe piețele bursiere în urma victoriei lui Trump, indicii americani au fost dezamăgitori de la începutul anului. În special indicele tehnologic Nasdaq, care a cedat 4% în 2025. Averea lui Elon Musk a marcat o scădere de aproape 19%.

De vină este Tesla, care a scăzut cu 20% de la începutul anului și a cărei capitalizare bursieră a coborât săptămâna trecută sub pragul simbolic de 1’000 de miliarde de dolari. Constructorul auto suferă din cauza vânzărilor mediocre în Europa (abia 7.500 de înmatriculări în ianuarie), în timp ce vânzările de automobile electrice au crescut cu 34%, gamele sale îmbătrânite sunt mai puțin atractive, iar noile sale funcții de conducere autonomă au fost considerate dezamăgitoare în China, unde tocmai au fost lansate. Constructorul american pare să rămână în urma rivalilor săi chinezi, precum BYD.

Analize Economedia

criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
concedieri dreamstime
industrie forta de munca somaj industrial uzina fabrica manufactura muncitor muncitor necalificat
blindate, armata, militar
Bugetul familiei, bani
dambovita arena aci
afacere semnare contract pexels
șantier aeroport craiova
costuri, cladiri, birouri, angajati
software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic

„Prea mult timp pentru Doge”

În plus, criptomonedele sunt aproape toate pe roșu în acest an. Începând cu cele mai speculative dintre ele, memecoins, care se află în plin declin și la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani.

Adăugați la aceasta explozia spectaculoasă de la mijlocul lunii ianuarie a celui de-al doilea etaj al rachetei Starship și toți pilonii galaxiei Musk se clatină la început de an.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Este miliardarul responsabil pentru aceste eșecuri? Absorbit de departamentul său de eficiență guvernamentală (Doge), omul de afaceri pare să petreacă mai mult timp la Washington decât în fabricile sale.

„Îngrijorarea Wall Street-ului este că Musk va dedica la fel de mult timp (chiar mai mult decât se aștepta) Doge-ului, în detrimentul Tesla, într-un moment crucial pentru companie”, potrivit analiștilor Wedbush conduși de Daniel Ives într-o notă publicată luni, 24 februarie.

Cu toate acestea, analistul rămâne moderat optimist, considerând că „Musk a fost întotdeauna capabil să își echilibreze nenumăratele inițiative mai bine decât orice alt CEO pe care l-am văzut”.

O politică nefavorabilă pentru Tesla?

Lăsând la o parte strategia Tesla, nu sunt politicile lui Donald Trump cele care ar putea în cele din urmă să dezavantajeze producătorul? Revenirea prețului petrolului, creșterea taxelor vamale, luptele comerciale cu China și Europa… La prima vedere, nu există nimic în politicile majore ale Casei Albe care să avantajeze Tesla.

Cu toate acestea, în noiembrie anul trecut, susținute de un val de optimism rar întâlnit până atunci, piețele salutau „o perspectivă foarte favorabilă” pentru Tesla. Subvenții mai mici pentru mașinile electrice? Acestea nu ar face decât să afecteze concurența, deoarece compania lui Elon Musk are un avans prea mare pe piață. Taxe vamale mai mari în Statele Unite? Un avantaj pentru Tesla, care nu ar trebui să facă față concurenței chineze. Din nefericire, trei luni mai târziu, piețele par să-și fi scos ochelarii roz și încep să se îndoiască de beneficiile pentru economia SUA și pentru interesele lui Elon Musk, în special, ale repunerii în discuție a fundamentelor comerțului mondial.