Elon Musk, dușman al „frontierelor deschise”, și-ar fi început cariera lucrând ilegal, potrivit Washington Post

elon musk sursa foto: Facebook

Cu mult înainte de a deveni unul dintre cei mai mari donatori de campanie ai lui Donald Trump, Elon Musk, născut în Africa de Sud, a lucrat ilegal în Statele Unite în timp ce își lansa cariera antreprenorială după ce a renunțat la un program de studii universitare în California, relatează The Washington Post citând foști asociați de afaceri, înregistrări judiciare și documentelor companiei.

În ultimele luni, Musk a amplificat afirmațiile candidatului republican la președinție potrivit cărora „frontierele deschise” și imigranții fără documente distrug America, transmițând aceste opinii către peste 200 de milioane de urmăritori pe site-ul cunoscut anterior sub numele de Twitter, pe care Musk l-a cumpărat în 2022 și l-a redenumit ulterior X.

Ceea ce Musk nu a dezvăluit public este faptul că nu a avut dreptul legal de a lucra în timp ce construia compania care a devenit Zip2, vândută pentru aproximativ 300 de milioane de dolari în 1999. Acesta a fost pasul lui Musk către Tesla și celelalte întreprinderi care l-au făcut cea mai bogată persoană din lume – și, fără îndoială, cel mai de succes imigrant din America.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Musk și fratele său, Kimbal, au descris adesea călătoria lor de imigranți în termeni romantici, ca o perioadă de austeritate personală, ambiție nestăvilită și dorința de a încălca convențiile. Musk a sosit în Palo Alto în 1995 pentru un program de studii superioare la Universitatea Stanford, dar nu s-a înscris niciodată la cursuri, lucrând în schimb la start-up-ul său.

Conform experților juridici, renunțarea la studii l-a lăsat pe Musk fără o bază legală pentru a rămâne în Statele Unite.

Studenții străini nu pot abandona școala pentru a construi o companie, chiar dacă nu sunt plătiți imediat, a declarat Leon Fresco, un fost litigator în domeniul imigrației din cadrul Departamentului de Justiție.

„Dacă faci ceva care contribuie la facilitarea creării de venituri, cum ar fi proiectarea de coduri sau încercarea de a face vânzări în vederea creării de venituri, atunci ai probleme”, a spus Fresco.

Potrivit foștilor asociați, abordarea de afaceri liberă a lui Musk a intrat curând în conflict cu speranțele Zip2 de a deveni o companie publică sau de a participa la o fuziune de profil înalt, care ar fi supus-o examinării Comisiei americane pentru valori mobiliare și burse.

Atunci când firma de capital de risc Mohr Davidow Ventures a investit 3 milioane de dolari în compania lui Musk în 1996, acordul de finanțare – a cărui copie a fost obținută de The Post – prevedea că frații Musk și un asociat aveau la dispoziție 45 de zile pentru a obține statutul legal de lucrător. În caz contrar, firma își putea recupera investiția.

„Statutul lor de imigranți nu era cel care ar fi trebuit să fie pentru ca ei să fie angajați legal și să conducă o companie în SUA”, a declarat Derek Proudian, membru al consiliului de administrație al Zip2 la acea vreme, care a devenit ulterior director executiv.
Investitorii au fost de acord, a spus Proudian: „Nu vrem ca fondatorul nostru să fie deportat”.

Articolul integral AICI

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: