Elon Musk se pregătește pentru o bătălie de 56 de miliarde de dolari cu un baterist de heavy metal / Acesta vrea să îl lase fără pachetul salarial uriaș de la Tesla

Elon Musk 1 foto Facebook-Wikipedia

Elon Musk a înfruntat producătorii auto din Detroit, agenții de pe burse și autoritățile de reglementare a valorilor mobiliare. Săptămâna viitoare, directorul executiv al Tesla se va confrunta în instanță cu un adversar inedit- un baterist de thrash metal care speră să îl lase pe Musk fără 56 de miliarde de dolari, pachet salarial pe care l-a primit de la Tesla.

La proces se vor întâlni Elon Musk, cea mai bogată persoană din lume, și unul dintre cei mai mici investitori ai producătorului de automobile electrice, Richard Tornetta, care deținea doar nouă acțiuni atunci când a dat în judecată în 2018.

Tornetta l-a dat în judecată pe Musk și consiliul de administrație al Tesla în numele companiei în ceea ce este cunoscut sub numele de proces derivat al acționarilor. Dacă va avea succes, pachetul de acțiuni acordate de Musk în 2018 va fi anulat, în beneficiul Tesla. Tornetta nu solicită despăgubiri pentru el însuși.

Din punct de vedere istoric, cazurile intentate de investitori cu o miză economică aproape nesemnificativă în litigiu au fost criticate de grupurile de afaceri ca fiind “procese deranjante”. Astfel de procese se încheie adesea rapid printr-o înțelegere nemonetară și o plată către avocații care reprezintă reclamantul.

“Acest caz pare diferit”, a declarat Jessica Erickson, profesor la Facultatea de Drept a Universității din Richmond, specializată în litigii cu acționarii.

Cazul lui Tornetta a supraviețuit unei moțiuni de respingere în 2019 și se îndreaptă spre un proces care începe luni la Wilmington, Delaware, și care va cuprinde mărturii în direct ale lui Musk, care luna trecută a cumpărat Twitter pentru 44 de miliarde de dolari.

Pachetul salarial al lui Musk a fost criticat pe scară largă, iar fondul de pensionare a profesorilor din California, cunoscut sub numele de CalSTRS, s-a numărat printre investitorii care au votat împotriva acestuia.

Experții juridici au declarat că este puțin probabil ca astfel de acționari mari să dea în judecată, deoarece ar putea invita o ripostă din partea lui Musk și ar putea tăia accesul la conducere.

CalSTRS a refuzat să comenteze.

Nu este clar de ce Tornetta a intentat acest proces. El nu a răspuns la o solicitare de comentarii, iar avocații săi au refuzat să comenteze.

Compania lui Tornetta creează echipamente audio aftermarket pentru pasionații de personalizare a mașinilor. El postează online videoclipuri ușoare cu co-fondatorul companiei sale despre gadgeturile sau nereușitele lor, inclusiv Tornetta descriind cum și-a dat foc la sprâncene.

Tornetta apare, de asemenea, în videoclipuri în care cântă la tobe în legendarul fost club newyorkez CBGB cu trupa sa metal “Dawn of Correction”, care acum a dispărut și care își descria sunetul ca fiind “o lovitură rapidă în față cu o cizmă de lucru cu vârf de oțel”.

Tornetta susține că Musk a dictat termenii pachetului de salarii unui consiliu de administrație care îi era tributar miliardarului și susține că acesta a fost supus apoi votului acționarilor care au fost induși în eroare cu privire la dificultatea atingerii anumitor obiective.

Pachetul salarial contestat îi permite lui Musk să cumpere 1% din acțiunile Tesla cu un discount mare de fiecare dată când sunt atinse obiective financiare și de performanță în creștere; în caz contrar, Musk nu primește nimic. Tesla a atins 11 din cele 12 obiective, în timp ce valoarea sa a crescut pentru scurt timp de la 50 de miliarde de dolari la peste 1.000 de miliarde de dolari, potrivit documentelor din instanță.

Musk și directorii susțin în documentele depuse în instanță că pachetul l-a ținut pe Musk concentrat asupra Tesla într-o perioadă dificilă și a dus la o creștere de 10 ori a prețului acțiunilor.

Avocații care se ocupă de cazuri precum cel al lui Tornetta nu sunt plătiți de către reclamant. Dacă procesul are succes, ei vor cere judecătorului să ordone pârâtului să le plătească onorariile, care ar putea fi de ordinul milioanelor de dolari. Nu este clar cât de mult ar putea cere firmele de avocatură dacă Tornetta va avea câștig de cauză.

Tornetta și avocații săi de la Friedman Oster and Tejtel; Bernstein Litowitz Berger & Grossmann; și Andrews and Springer au rămas cu cazul timp de patru ani.

Tornetta este, de asemenea, reclamant într-un alt caz care a supraviețuit unei moțiuni de respingere și se îndreaptă spre proces anul viitor, contestând vânzarea Pandora Media Inc către Sirius XM Holdings Inc (SIRI.O).

Legiuitorii și judecătorii au sperat timp de decenii să încurajeze cei mai mari investitori, precum Vanguard, să preia conducerea acțiunilor colective ale acționarilor și a proceselor derivate precum cel al lui Tornetta, fără prea mult noroc.

“Fondurile mutuale ar putea dori uneori să deschidă procese, dar au nevoie de o relație cu conducerea”, a declarat Sean Griffith, profesor la Fordham Corporate Law Center. “S-ar putea să fie fericiți să aibă alți oameni care să o facă în numele lor”.

 

Wikipedia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *