Elveția exclude confiscarea activelor rusești înghețate

Redacția feb. 16, 2023 0 comentarii
Elvetia steag munti Matterhorn

Elveția a declarat că îi este imposibil din punct de vedere legal să confiște activele rușilor sancționați care se află în această țară. Până în prezent, Berna a acționat în paralel cu UE în ceea ce privește înghețarea activelor rușilor de profil înalt care au legătură cu regimul președintelui Vladimir Putin, scrie Financial Times.

Elveția deține active rusești în valoare de peste 7,5 miliarde de franci elvețieni (8,1 miliarde de dolari), la aproape un an de la invazia Moscovei în Ucraina.

Dar, în timp ce în Europa se intensifică apelurile pentru confiscarea averilor rusești deținute în străinătate pentru a ajuta la finanțarea apărării și reconstrucției Ucrainei, Elveția a precizat că orice măsuri permanente împotriva activelor deținute la granițele sale ar depăși o linie roșie.

„Exproprierea activelor private de origine legală fără despăgubiri nu este permisă de legislația elvețiană”, a declarat joi guvernul într-o declarație. „Confiscarea activelor private înghețate este incompatibilă cu Constituția”, a adăugat acesta, și „încalcă angajamentele internaționale ale Elveției”.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *