Cetăţenii elveţieni vor avea şansa să se asigure că economia lor nu va renunţa niciodată la bani cash, a anunţat luni un grup de presiune, după ce a reuşit să strângă suficiente semnături pentru a declanşa organizarea unui vot popular asupra acestei chestiuni, potrivit Reuters.
Mişcarea Elveţia Liberă (FBS) a spus că banii cash joacă un rol tot mai mic în multe economii, în contextul în care plăţile electronice devin automate pentru tranzacţii în societăţile tot mai digitalizate de astăzi, ceea ce face ca statul să poată monitoriza mai uşor acţiunile cetăţenilor.
Grupul vrea să adauge o clauză la legislaţia monetară a Elveţiei, care guvernează modul în care banca centrală şi guvernul administrează fluxul de bani, prin care să se stipuleze că va rămâne mereu în circulaţie o “cantitate suficientă” de bancnote şi monede.
Nu există nicio dovadă că autorităţile elveţiene ar pregăti măsuri care ar duce la o societate fără bani cash, subliniază Reuters.
Mişcarea Elveţia Liberă a anunţat că a adunat peste 111.000 de semnături în sprijinul acestei măsuri, peste pragul de 100.000 necesar pentru a declanşa un referendum. Conform sistemului democraţiei directe din Elveţia, propunerea va deveni lege dacă fi aprobată de alegători, însă guvernul şi parlamentul vor decide cum va fi implementată legea.
“Este clar că eliminarea banilor cash nu doar că vizează chestiuni precum transparenţa, simplitatea sau securitatea, dar reprezintă şi un risc uriaş de supraveghere totalitară”, a atras atenţia preşedintele FBS, Richard Koller, citat pe site-ul grupului.
El consideră de asemenea Elveţia ca un model pentru apărarea banilor cash, întrucât susţinerea unor astfel de garanţii în Uniunea Europeană ar duce la un proces “aproape imposibil” de a obţine aprobarea tuturor celor 27 de state membre.
Accelerată de impactul măsurilor de izolare din timpul pandemiei de COVID-19, direcţia spre tot mai multe plăţi fără cash era evidentă încă din 2017, când un sondaj Ipsos a arătat că peste o treime dintre europeni şi americani ar renunţa fără probleme la numerar, iar 20% au făcut deja asta în mare măsură.