Elveţienii au votat prin referendum pentru a se acorda cea de-a 13-a pensie, dar au respins majorarea vârstei de pensionare

Elvetia steag munti Matterhorn Sursa foto: Pixabay

Elveţienii, a căror populaţie îmbătrânită se confruntă cu o creştere a costului vieţii, au votat duminică în favoarea celei de-a 13-a pensii, potrivit rezultatelor aproape finale ale consultării, prezentate de Agenţia France-Presse, transmite News.ro. În schimb, elvețienii au respins majorarea vârstei de pensionare.

Propunerea privind cea de-a 13-a pensie a primit 58,2% din voturile din ţară, potrivit acestor rezultate provizorii, care arată de asemenea că a obţinut majoritatea voturilor în mai mult de jumătate din cele 26 de cantoane elveţiene, o condiţie pentru adoptarea sa, potrivit AFP.

Măsura, susţinută de Confederaţia sindicală elveţiană şi de partide de centru-stânga, are nevoie de aprobarea majorităţii celor 26 de cantoane elveţiene pentru a putea fi adoptată, după cum subliniază Reuters. Propunerea fusese respinsă de guvern, de lobby-urile din mediul de afaceri şi parlament, care în prezent înclină spre dreapta, ca fiind ineficientă din punct de vedere financiar. În trecut, alegătorii elveţieni au fost precauţi în ceea ce priveşte susţinerea măsurilor considerate o ameninţare pentru mediul de afaceri.

Votul privind pensiile contrastează cu referendumurile din ultimele decenii, în care Elveţia a respins cu fermitate propunerile care ar fi scurtat săptămâna de lucru sau ar fi acordat oamenilor mai multe concedii. Îngrijorările legate de costul vieţii sunt larg răspândite. Potrivit unui studiu publicat în noiembrie de Economist Intelligence Unit, Zurich, cea mai mare zonă metropolitană din Elveţia, împarte cu Singapore recordul de cel mai scump oraş din lume, potrivit Reuters.

În schimb, tot duminică, elvețienii au votat dacă vârsta de pensionare să se majoreze și au respins această inițiativă.

Inițiativa urmărea să asigure finanțarea pe termen lung a sistemului prin creșterea vârstei de pensionare. Inițiativa solicită ca vârsta de pensionare pentru femei și bărbați să fie crescută treptat până la 66 de ani până în 2033. Vârsta de pensionare ar fi apoi legată de speranța medie de viață: vârsta de pensionare ar fi crescut automat dacă speranța de viață crește – nu una la una, ci doar cu 80% din creșterea speranței de viață și în pași de cel mult două luni pe an.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. La anul zic sa faca referendum pt a 14-ea pensie si reducere varstei cu 1 an si tot asa 🙂
    De ce sa mai calculezi ,sa vei daca e sustenabil cand mai bine faci vointa poporului, da-o in masa de matematica

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *