Elvețienii au refuzat duminică, prin referendum, pachetul de susținere pentru presă creat de guvern și de parlament în fața erodării veniturilor din publicitate, potrivit Le Figaro.
Potrivit rezultatelor definitive, 54,56% dintre elvețieni au respins pachetul de măsuri pentru mass media, care prevedea o creștere a subvențiilor la 151 milioane de franci elvețieni pe an (144 milioane euro) în raport cu regimul actual (136 milioane CHF), în special prin distribuirea de ajutoare directe pentru presa online. Cofederația susține deja mass media, spre exemplu în ceea ce privește distribuirea ziarelor, suportând o parte dintre taxele de transport.
Potrivit guvernului, o parte importantă din cheltuielile de publicitate merge către marile platforme de internet de tipul Google sau Facebook. Astfel, parlamentul a elaborat anul trecut o lege federală pentru susținerea presei, în special a celei locale și regionale.
Legea prevedea ca ajutorul pentru presa online și măsurile suplimentare pentru susținerea distribuției să fie limitate la șapte ani. Dar politicienii de dreapta au atacat legea prin referendum.
Potrivit acestora, „această jefuire a vistieriei statului este inutilă și dăunătoare, denaturează piața, face presa dependentă de stat, discriminează presa gratuită, conduce la o uniformizare sporită a media și cimentează monopolurile mediatice existente”. „Nu este cazul să creăm și mai multă promiscuitate între Stat, prin intermediul banilor, decât este deja”, a afirmat Yves Nidegger, deputat al partidului populist de dreapta UDC.
Potrivit autorităților, peste 70 de ziare au dispărut din 2003. „Când ziarele dispar și posturile de radio sunt fragilizate, iar internetul nu relatează ce se întâmplă la nivel local, asta afectează în primul rând populația”, a declarat în timpul campaniei ministrul Simonetta Sommaruga, însărcinat cu Comunicarea.