Elvira Nabiullina, guvernator al băncii centrale a Rusiei, a vrut să își dea demisia după invazia din Ucraina. Vladimir Putin nu a lăsat-o să plece / Cine este omul care a construit „Fortăreața Rusiei”

Elvira Nabiullina 2 Sursa foto: cbr.ru

Elvira Nabiullina, guvernatorul băncii centrale a Rusiei, a vrut să demisioneze după ce Vladimir Putin a ordonat o invazie a Ucrainei, însă președintele rus i-a spus să rămână, spun surse citate de Bloomberg. Nabiullina este cunoscută drept un macroeconomist profesionist și un tehnocrat, fiind adesea descrisă de multe publicații drept „cel mai bun bancher central din lume”. Ea i-a câștigat încrederea lui Putin, care a lăudat-o anterior pentru că a pus o „fundație macroeconomică” Rusiei și pentru că a construit rezerva valutară cunoscută sub numele de „Fortăreața Rusiei”, scrie Financial Times.

Oamenii apropiați de situație au spus că plecarea ei acum ar fi văzută ca o trădare de către președintele Vladimir Putin, cu care a lucrat îndeaproape timp de aproape două decenii.

Elvira Nabiullina este cea care a fost lăsată să gestioneze, de la conducerea băncii centrale a Rusiei, consecințele unui război care a anulat rapid o mare parte din ceea ce a realizat în cei nouă ani de când a preluat mandatul.

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

Bloomberg nu a reușit să obțină un punct de vedere de la Nabiullina, care săptămâna trecută a fost nominalizată pentru un nou mandat de cinci ani la conducerea băncii naționale a Rusiei.

Doar un înalt oficial rus a mai demisionat din cauza războiului: reformatorul economic Anatoly Chubais, care a demisionat din funcția de trimis al lui Putin pentru climă în această săptămână și a părăsit țara, potrivit unor surse apropiate de situație, citate de Bloomberg.

Cine este Elvira Nabiullina

Elvira Nabiullina este cea care trebuie să salveze o economie în timp de război, izolată de sancțiuni internaționale și fără investiții pe măsură ce companiile străine pleacă din țară.

Elvira Nabiullina este favorizată de investitori și salutată de publicații precum Euromoney și The Banker ca fiind unul dintre cei mai buni factori de decizie monetară din lume.

Odată cu prăbușirea rublei, pe măsură ce SUA și aliații săi au impus sancțiuni ample Rusiei – inclusiv asupra băncii centrale însăși – în urma invaziei din 24 februarie, banca centrală a Rusiei condusă de Nabiullina a dublat rata dobânzii cheie și a impus controale de capital pentru a opri fluxul de bani gheață.

Banca centrală a declarat că a renunțat la intervențiile de apărare a rublei după ce restricțiile internaționale au înghețat mai mult de jumătate din rezervele sale de 643 de miliarde de dolari.

Într-o scurtă declarație, vinerea trecută, după ce a decis să mențină ratele aproape de un nivel maxim de 20% al ultimelor două decenii, Nabiullina a amânat atingerea țintei de inflație de 4% până în 2024 și a avertizat că economia se îndreaptă spre contracție fără a vedea un moment clar în care acest lucru se va opri. Contrar tradiției recentă, Nabiullina nu a răspuns la întrebări după ședința băncii centrale.

Într-un scurt videoclip adresat personalului băncii centrale din data de 2 martie, Nabiullina a lăsat să se înțeleagă revoluția din interiorul instituției, pledând pentru a evita „dezbaterile politice” care „nu fac decât să consume energie, care ne trebuie pentru a ne face treaba”. Descriind o situație economică pe care ea a numit-o „extremă”, guvernatorul a spus că „toți am fi vrut ca acest lucru să nu se întâmple”.

„Atâta timp cât există o escaladare, banca centrală se poate adapta doar la șocuri”, a spus Oleg Vyugin, un fost oficial de vârf al Băncii Rusiei, care o cunoaște pe Nabiullina de peste 20 de ani.

Până acum, criza care a urmat anexării Crimeei de către Putin în 2014 a fost cel mai mare test pentru Nabiullina cu privire la deschiderea către piața liberă. Ea a luptat împotriva controalelor de capital – sfaturi care au fost apoi respectate de Vladimir Putin – și a lăsat rubla liberă, trecând la țintirea inflației mai devreme decât era planificat.

Sub conducerea ei, banca centrală a adunat unul dintre cele mai mari stocuri de valută străină și aur din lume, a luat măsuri împotriva creditorilor considerați prost administrați sau subcapitalizați și a adus inflația la cel mai scăzut nivel din istoria post-sovietică a Rusiei.

„Când a venit Nabiullina, nimeni nu credea că va putea stabiliza inflația. Ea a adus banca centrală la standarde absolut internaționale”, își amintește Natalia Orlova, economist la Alfa-Bank, una dintre băncile sancționate de către Occident (nota red: nici o legătură cu Alpha Bank care operează în România).

Șefa Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, responsabilă în 2018 de Fondul Monetar Internațional, i-a comparat atunci calitățile Nabiullinei cu cele ale unui mare conducător.

Investitorii străini au turnat miliarde în datoria Rusiei, în perioada în care Nabiullina a condus banca centrală a Rusiei. Putin a avut încredere în ea, i-a ascultat părerea și i-a apărat politicile în fața altor oficiali guvernamentali. Dar o mare parte din moștenirea ei a fost anulată în câteva ore după ce sancțiunile au asediat economia Rusiei.

Serghei Guriev, profesor de economie la Sciences Po Paris, care a fugit la Paris în 2013 și a fost economist șef la Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, o cunoaște pe Nabiullina de aproximativ 15 ani. „Nu s-a înscris să lucreze în timp de război. Nu este genul de persoană care poate lucra cu piețele financiare închise și sancțiuni catastrofale”, spune el despre șefa băncii centrale a Rusiei.

„Nabiullina a trecut prin toate tipurile de teste de stres, dar nu și prin război. Nimeni nu i-a spus că asta urmează”, a mai spus recent pentru Financial Times un fost înalt oficial care o cunoaște.

Pe măsură ce Elvira Nabiullina a condus Rusia printr-o serie de șocuri economice în ultimii ani, investitorii au urmărit cu nerăbdare colecția rotativă de broșe a guvernatorului băncii centrale pentru a prinde indicii cu privire la politica macroeconomică a băncii, mai scrie Financial Times. Un șoim însemna revenirea la majorările cheie ale ratei dobânzii; un nor de ploaie însemna că dorea să diminueze așteptările inflaționiste.

Dar după ce sancțiunile vestice devastatoare au făcut ca rubla să scadă imediat după război sub minimele istorice anterioare, Nabiullina a stat la celălalt capăt, față de Vladimir Putin, al unei mese lungi de 20 de metri, îmbrăcată în negru – și cu nicio broșă la vedere.

Potrivit FT, conflictul din Ucraina a atins capacitatea guvernatorului de a menține economia pe șine. Deși a petrecut ani de zile construind cu răbdare „cufărul” de război de 643 de miliarde de dolari ca parte a strategiei „Fortăreața Rusiei” menită să izoleze țara de sancțiuni, restricțiile occidentale au însemnat că nu a putut să îl folosească.

În contextul crizei din Ucraina, Vladimir Putin a autorizat controale de capital care obligă companiile și persoanele fizice rusești să-și vândă 80% din veniturile lor în valută străină, interzic rușilor să transfere valută străină în străinătate și le interzice să contracteze noi împrumuturi externe.

Dar asemenea mișcări drastice i-au șocat pe vechii confidenți ai Nabiullinei. „O respect atât de mult. E atât de inteligentă. Dar mi-a spus odată că, dacă ar fi introduse controale de capital, va demisiona. Acum au fost introduse controale de capital și ea nu și-a dat demisia”, spune un bancher rus senior pentru FT.

Iubitoare de poezie și operă franceză, Nabiullina – o etnică tătără și una dintre puținele femei înalte funcționare din Rusia – a dat dovadă de o hotărâre de oțel de când și-a luat locul de muncă în 2013. Nabiullina s-a confruntat cu primul ei mare test în 2014, când prețul petrolului a scăzut, împreună cu primele sancțiuni ale SUA și ale UE asupra Ucrainei au redus la jumătate valoarea rublei față de dolar. Ea a ars inițial peste 70 de miliarde de dolari, apoi a trecut la un free float și a majorat ratele dobânzilor la 17,5%.

Deși Rusia a intrat în recesiune, Nabiullina s-a lipit de politica ei monetară ultra-conservatoare. În câțiva ani, țara a revenit la creștere și inflația a scăzut. Acest succes a făcut ca mai multe publicații să o numească cel mai bun bancher central din lume și i-a câștigat încrederea lui Putin, potrivit a două cunoștințe comune, citate de FT. Vladimir Putin a lăudat-o pe Nabiullina pentru că a pus o „fundație macroeconomică” și i-a lăudat „eforturile energice [împotriva] banditismului” într-o represiune împotriva corupției bancare.

Cu toate acestea, omologii ei străini au ajuns să o asocieze din ce în ce mai mult cu Putin. „Este o macroeconomistă foarte profesionistă, cu experiență și bancher central. Fără îndoială cu privire la acest lucru. Dar, fără valori, profesionalismul nu înseamnă nimic”, spune Valeria Gontareva, care a condus banca centrală ucraineană din 2014 până în 2017.

Până acum, Elvira Nabiullina nu a comentat direct conflictul, dar unii dintre prietenii ei uluiți cred că le împărtășește groaza față de evenimentele din Ucraina, mai scrie FT.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: