Emisiile de CO2 vor atinge un nivel record în anul 2023 (AIE)

industrie, carbune, fabrica, poluare, turbina Sursa foto: FMI / Facebook

Emisiile mondiale de CO2, cea mai importantă sursă pentru încălzirea climatică, vor atinge un nivel record până în 2023 și vor continua apoi să crească, avertizează Agenția Internațională pentru Energie, care critică o cotă prea redusă alocată energiilor curate în cadrul planurilor de relansare post-Covid, scrie Le Figaro.

Statele au deblocat sume fără precedent pentru combaterea efectelor pandemiei, dar doar circa 2% din aceste sume sunt alocate în prezent pentru energiile curate, potrivit unei analize a AIE. În acest stadiu, cea mai mare parte dintre cele 16.000 de miliarde de dolari în măsuri fiscale anunțate a mers spre cheltuieli sanitare și susținerea companiilor și familiilor. Circa 2.300 de miliarde de dolari au fost consacrați relansării economice, dintre care 380 de miliarde sunt legate de proiecte energetice „durabile”.

În acest context, emisiile de CO2 „vor atinge un nivel record în 2023 și vor continua să crească în anii următori”, potrivit sursei citate. „De la începutul crizei Covid-19, numeroase guverne au spus cât de important este să reconstruim mai bine, pentru un viitor mai sigur, dar multe dintre ele trebuie încă să-și pună în acord cuvintele cu faptele”, a afirmat directorul AIE, Fatih Birol.

Tendința este deosebit de alarmantă în țările în curs de dezvoltare și emergente, unde, spre exemplu, cererea mare de energie este rezolvată mai degrabă prin recursul la cărbune și nu la energie solară sau eoliană.

Cu sediul la Paris, AIE a fost creată de OCDE în 1974 cu scopul de a asigurra securitatea energetică mondială, în special a țărilor bogate. În mai, instituția, care supraveghează și emisiile de gaze cu efect de seră generate de sectorul energetic (deci majoritatea emisiilor totale), a publicat foaia de parcurs pentru atingerea unei neutralități carbon la orizontul anului 2050, cu o concluzie care a frapat: trebuie abndonat orice nou proiect de explorare a combustibililor fosili (petrol, gaze, cărbune). O foaie de parcurs „strânsă, dar încă practicabilă, dacă acționăm acum”, a reafirmat marți Fatih Birol.

Sursa foto: FMI / Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *