Enel explică tariful de 1.000 lei/MWh pe care îl plătește Metrorex pentru curent prin tariful furnizorului de ultimă instanță / Raportul Corpului de Control al Ministrului Transporturilor indica un cost suplimentar de 644 milioane lei, aferent unui tarif uriaș, de 15.000 lei/MWh

Metrou CAF

Compania Metrorex plătește de la 1 august un tarif de 1.000 lei/MWh aferent furnizorului de ultimă instanță pentru că nu a încheiat un contract cu un furnizor de pe piața concurențială, iar prețul este plafonat la 1.000 lei/MWh, conform legislației în vigoare, arată reprezentanții Enel Energie pentru Economedia. Explicațiile companiei vin după ce, la începutul săptămânii, un raport al Corpului de Control al Ministrului Transporturilor indica depășirea bugetului pentru electricitate, în cele trei luni ale contractului cu Enel, cu 644 milioane de lei mai mult decât cele 82 de milioane alocate în buget, calculat la un tarif uriaș, de 15.000 lei/MWh. (Raportul poate fi citit aici, pagina 20).

Precizările Enel Energie: „Clientul Metrorex a ajuns în portofoliul FUI Enel Energie în luna august, ca urmare a faptului că nu a încheiat un contract cu un furnizor de pe piața concurențială. Conform Ordinului 91/23 iunie 2022 al ANRE pentru aprobarea Regulamentului privind furnizarea de ultimă instanță a energiei electrice, locurile de consum ale clienților pentru care nu este în vigoare un contract de furnizare a energiei electrice sunt preluate de către furnizorul de ultimă instanță. În ceea ce privește prețul de contract, acesta este plafonat prin efectul legislației în vigoare pentru luna august la nivelul de 1.000 lei/MWh. În situația ipotetică în care nu ar fi existat legislația referitoare la plafonarea prețului, acesta ar fi fost stabilit în funcție de prețul de pe Piața pentru Ziua Următoare, conform reglementărilor în vigoare. Este important de precizat că un Furnizor de Ultimă Instanță nu poate cumpăra în avans energie pentru un client preluat în acest regim, neavând cum să anticipeze că va avea un astfel de client în portofoliu. De aceea, legislația în vigoare prevede ca energia aferentă să fie achiziționată de pe PZU și facturată astfel clienților preluați în regim de furnizare de ultimă instanță”. Contractul Metrorex – Enel Energie este valabil până la data de 31 octombrie 2022.

Fostul ministru al Transporturilor, Cătălin Drulă, anunța pe 6 septembrie că Guvernul a „sărit” Metrorex din Ordonanța de plafonare a prețurilor la energie.

„Partea incredibilă abia acum urmează. Din aprilie ar fi trebuit să beneficieze de plafonarea la 1000 lei/MWh introdusă prin OUG, dar au comunicat furnizorului că Metrorex este companie exceptată de la plafonare (nu era!). După câteva luni în care au plătit degeaba 8 milioane lei în plus pe lună, prin vară au revenit către furnizor cu rugămintea să le recalculeze facturile la tariful plafonat pentru că ei și-au dat seama că trebuiau să beneficieze de aceasta. Bineînțeles că banii dați în plus înapoi de la furnizor nu i-au mai văzut și întreaga situație are un aspect litigios”, afirma liderul USR.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *