Anul acesta, sursele regenerabile de energie au bătut recorduri în materie de producere de energie electrică în UE, potrivit Comisiei Europene. Datele publicate recent au arătat că, în primele șase luni ale anului 2024, jumătate din energia electrică a blocului comunitar a provenit din surse regenerabile, surclasând combustibilii fosili, scrie Euronews.
Raportul Comisiei Europene „Starea Uniunii Energiei” este un bilanț anual al progreselor înregistrate de blocul comunitar în vederea atingerii obiectivelor energetice și climatice.
Conform acesteia, energia eoliană a depășit pentru prima dată gazul ca a doua sursă de energie electrică din UE, după energia nucleară. De asemenea, UE a stabilit un alt record, cu 56 GW de energie solară nouă instalată în 2023, depășind recordul anterior de 40 GW din 2022.
„După doi ani record pentru instalațiile de energie regenerabilă, în prima jumătate a anului 2024 energia eoliană și solară au atins noi maxime, depășind pentru prima dată combustibilii fosili în mixul nostru de energie electrică”, a declarat comisarul pentru energie, Kadri Simson.
Cererea de energie electrică a scăzut, de asemenea, dar eforturile de eficiență energetică trebuie să fie intensificate pentru a îndeplini obiectivul de reducere cu 11,7 % până în 2030 a consumului de energie.
„Raportul de astăzi este într-adevăr o dovadă a revizuirii masive a politicii energetice a UE pe care am realizat-o în ultimii cinci ani”, a declarat Simson.
„UE este acum bine echipată pentru a-și atinge obiectivul de neutralitate climatică, asigurându-se în același timp că industria rămâne competitivă.”
Cum îmbunătățește UE securitatea energetică și stabilizează facturile?
Securitatea energetică și stabilitatea prețurilor sunt, de asemenea, un subiect important în raportul din acest an.
Ponderea gazului rusesc în importurile UE a scăzut de la 45 % în 2021 la 18 % în luna iunie a acestui an. Acest lucru s-a datorat parțial unei creșteri a importurilor din țări precum Norvegia și SUA, dar și o reducere a cererii de gaze a jucat un rol important.
Între august 2022 și mai 2024, cererea a scăzut cu 18 % sau 138 de miliarde de metri cubi, depășind obiectivul voluntar de 15 %.
Starea Uniunii Energiei a constatat, de asemenea, că prețurile sunt mai stabile și rămân semnificativ mai mici decât erau în perioada de vârf a crizei energetice din 2022.
Simson a declarat că raportul arată că UE „nu mai este la mila conductelor lui Putin”.
„Raportul evidențiază progresele pe care le-am făcut în cadrul acestui mandat către un sector energetic sigur, competitiv și accesibil în UE”.
Potrivit Comisiei, există încă „provocări noi și emergente” care trebuie abordate. Printre acestea se numără actualul deficit de ambiție în ceea ce privește obiectivele în materie de energie regenerabilă și eficiență energetică, creșterea sărăciei energetice, diferența de preț al energiei în comparație cu alți concurenți mondiali și riscul unor noi dependențe strategice critice.
Comisia adaugă că rezolvarea acestor probleme va necesita un răspuns politic decisiv și o intensificare a eforturilor atât la nivelul UE, cât și la nivelul statelor membre.
Comisia Europeană face presiuni pentru actualizarea planurilor climatice
Progresele sunt promițătoare, dar un element-cheie lipsește încă pentru multe țări: planurile lor naționale actualizate finale privind energia și clima (NECP). Raportul reamintește statelor membre ale UE că trebuie să prezinte aceste planuri climatice pe termen lung cât mai curând posibil pentru a se asigura că obiectivele climatice pentru 2030 sunt la îndemână.
Simson a declarat că, până în prezent, au fost primite doar 10 planuri finale și că multe dintre acestea „au depășit cu mult termenul limită” de depunere, care era 30 iunie. Dintre primii cinci mari emitenți ai blocului comunitar, Franța, Italia și Germania și-au prezentat planurile, în timp ce Spania și Polonia au rămas în urmă.
O evaluare a proiectelor de NECP publicată în decembrie anul trecut a constatat că, deși țările UE fac pași în direcția bună, planurile lor nu sunt încă suficiente pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puțin 55% până în 2030.
Statul Uniunii Energiei afirmă că țările trebuie să țină seama de recomandările Comisiei în planurile lor finale.