Energia excedentară a Ucrainei poate ajuta și Europa

Redacția mai 25, 2022 0 comentarii
energie electrica, curent, retea electrica, stalp

Ucraina are o armă proprie împotriva dezastrului cauzat de conflict. Cu o capacitate instalată de 55 de gigawați (GW), țara devastată de război produce acum mai multă energie electrică decât are nevoie. Aceasta este o oportunitate atât pentru Kiev, cât și pentru Uniunea Europeană, mare consumatoare de energie, scrie Reuters, citată de Rador.

De teamă că Moscova ar putea folosi energia ca armă, Ucraina a depus eforturi încă din 2017 pentru a se decupla de rețeaua rusă de electricitate. Invazia lui Vladimir Putin a accelerat în mod neașteptat această tranziție. Pe 16 martie, Ucraina s-a sincronizat complet cu rețeaua energetică a UE.

Acest lucru creează un dezechilibru atractiv. Cererea de energie a Ucrainei s-a redus la jumătate de la izbucnirea conflictului și este puțin probabil să revină la capacitate maximă chiar și în cazul unei încetări a focului. Oportunitatea este ca țara să exporte surplusul de energie electrică către vecinii săi din UE și să folosească veniturile pentru a-și accelera costisitoarea sa reconstrucție. Dacă ar exporta 1 GW de energie electrică, Ucraina ar putea obține 1 miliard de euro pe an, spun comercianții de energie.

UE, pe de altă parte, ar putea fi interesată să importe energie produsă, fără utilizarea cărbunelui, de cele 15 reactoare nucleare ale Ucrainei, care pot produce aproximativ 14 GW atunci când funcționează la capacitate maximă. Țări precum republicile baltice sunt conectate încă la rețeaua rusească, așa că au nevoie de alimentare alternativă cu energie electrică pentru a tăia legăturile cu Moscova. UE este, de asemenea, disperată să scape de dependența de gazul rusesc.

Problema o reprezintă liniile pentru transportul energiei electrice care leagă Ucraina de țări precum Polonia, Slovacia, Ungaria și România. În acest moment sunt puține. Capacitatea de export transfrontalier a Ucrainei atinge o cantitate neglijabilă de 700 de megawați (MW). Iar țara exportă doar aproximativ 200 MW în Polonia, a declarat Petro Kotin, directorul executiv al companiei ucrainene de energie nucleară Energoatom, pentru Reuters Breakingviews.

Acest lucru poate fi corectat prin investiții. Reactivarea unei linii electrice din epoca sovietică prin Polonia ar costa aproximativ 30 de milioane de dolari, spune Kotin. Construirea de linii noi de la zero necesită 500 de milioane de dolari pentru fiecare linie. În mod clar, Ucraina nu are banii necesari. Vecinii, precum Polonia, sunt rezervați, iar investitorii privați refuză să se aventureze într-o zonă de conflict. Rămâne drept singură soluție finanțarea de la organisme colective precum Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții sau Comisia Europeană.

Un ajutor acordat Ucrainei pentru a-și crește exporturile de energie electrică va susține economia țării, dar va atenua și durerea de cap pe care Europa o are în privința energiei.

Sursa foto: Parlamentul European

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.