Energie: Acord Spania-Franța pentru coridorul verde. Va fi construită o conductă de gaze subacvatice

Moldovagaz Sursa/Moldovagaz Facebook

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunţat că Spania, Portugalia și Franța au ajuns la un acord pentru interconectarea energetică între Peninsula Iberică și Franța, renunțând la proiectul de a construi un gazoduct în Pirinei în favoarea unei noi conducte Barcelona-Marsilia, un coridor verde care va putea transporta în viitor hidrogen, dar care momentan va fi folosit pentru transportarea gazului, scrie ANSA, potrivit Rador.

„Spania are o capacitate de regazificare care poate face față cererilor de solidaritate”, a explicat Sanchez. Interconexiunea va fi duală, iar Peninsula Iberică va primi energie electrică din Franța.

Noua conductă va permite Spaniei și Portugaliei – doi mari importatori de gaze naturale lichefiate (GNL) – să îşi aducă în Franţa şi alte state europene surplusul provenit din livrări, potrivit Euronews.

GNL-ul a devenit o materie primă de bază pentru a înlocui volumul mare de gaz rusesc oprit de Kremlin după lansarea invaziei în Ucraina. Uniunea Europeană încearcă să asigure cât mai mult GNL posibil din punct de vedere comercial pentru a trece iarna fără întreruperi majore de curent sau raționalizare a gazului.

Acordul a fost anunțat joi de premierul spaniol, Pedro Sánchez, de președintele francez, Emmanuel Macron și de prim-ministrul portughez, António Costa, înaintea summitului UE de la Bruxelles, unde criza energetică va fi subiectul principal. „Aceasta este o veste foarte bună pentru Europa”, a declarat Sánchez, înainte de summit. „Această solidaritate este în concordanţă cu tranziția noastră ecologică”. „Obiectivul este ca Spania şi Portugalia să fie mai bine conectate la restul continentului”, a spus Macron.

Liderii au confirmat că, prin acest acord, proiectul MidCat este abandonat oficial. Conducta de 226 de kilometri ar fi trebuit să conecteze rețeaua de gaze a Spaniei de cea a Franței, traversând Pirineii, de la Hostalric, din Catalonia, până la Barbaira, în sudul Franței. MidCat a fost blocat din 2019, când un raport independent a pus la îndoială prețul și profitabilitatea conductei. Dar războiul din Ucraina și criza energetică ulterioară au dat un nou impuls și au alimentat apelurile de la Madrid și Lisabona pentru finalizarea proiectului. Macron şi-a menţinut, însă, opoziţia, argumentând că proiectul acestei conducte prea costisitor şi, în plus, aceasta nu ar fi fost în concodranţă cu ambițiile ecologice ale UE și nici capabilă să transporte electricitate.

Liderul francez a mai spus că două conducte existente care trec din Spania în Franța prin Țara Bascilor sunt folosite doar la „50% până la 60%” din capacitatea lor totală. În locul proiectului MidCat, cele trei ţări vor construi, conducta subacvatică denumită BarMar, ce va conecta Barcelona cu Marsilia. De asemenea, liderii s-au angajat să finalizeze un alt interconector de gaze, intitulat CelZa, între oraşele Celourico da Beira, din Portugalia şi Zamora, din centrul Spaniei. În plus, Spania și Franța vor urmări să finalizeze o nouă conexiune de energie electrică prin Golful Biscaya, în timp ce lucrează la identificarea unor proiecte similare. Sánchez, Macron și Costa se vor întâlni din nou pe 9 decembrie pentru a stabili detaliile de finanțare ale proiectului BarMar. Guvernul spaniol sugerase anterior că orice nouă legătură cu Franța ar necesita fonduri UE din cauza dimensiunii sale transfrontaliere.

Sursa/Moldovagaz Facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *