De la 1 iulie, prețul electricității crește masiv pentru consumatorii din România, pentru că schema de compensare de către stat se termină, iar piața se liberalizează cu totul. La casnici, prețul energiei se va dubla, așa cum Economedia a relatat deja. Dar crește și la firme, chiar și la cele mari, chiar dacă ele au o capacitate de negociere mai mare în raport cu furnizorul, datorită și consumurilor mult mai mari. Îngrijorările sunt și ele mari printre firme, iar Economedia a vorbit cu mai multe dintre ele, urmând să vă prezentăm situația lor, așa cum o prezintă reprezentanții acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Până la 30 iunie, legislația din sectorul energetic a prevăzut un plafon de 1,3 lei pe kWh pentru electricitatea consumată de firme. De la 1 iulie, acest plafon este ridicat, iar prețurile vor fi stabilite exclusiv de către piață. Acestea diferă de la un furnizor la altul, dar și de la o zonă la alta a țării, în funcție de rețeaua de distribuție unde firmele sunt racordate. Prețurile variază între 1,26 lei și 2 lei/kWh, potrivit ofertelor postate de furnizori pe comparatorul de pe site-ul ANRE, așa cum publicația noastră a analizat deja.

Diferite firme au diferite grade de îngrijorare.

Unele afaceri, care sunt intensive energetic, se lovesc de un impact semnificativ. Așa este cazul Sphera, operatorul lanțurilor de restaurante KFC, Pizza Hut și Taco. Bell. Sunt peste 150 de restaurante în România ce funcționează sub umbrela Sphera și toate au consumuri mari energetice.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

„De la 1 iulie, prețul electricității va crește cu minimum 40%. Pentru anumite puncte de lucru ne așteptăm chiar la dublarea costurilor. Energia are o pondere importantă în costurile totale, pentru că avem peste 150 de puncte de lucru în România, iar businessul în sine este consumator (avem multe echipamente – camere frigorifice, congelatoare, friteuze etc.). Impactul va fi semnificativ, dar gestionabil”, spun reprezentanții Sphera, într-un răspuns transmis la solicitarea Economedia.

Cât despre soluțiile pe care compania le-a găsit pentru atenuarea cestui impact, generarea de electricitate din surse proprii și optimizarea proceselor tehnologice se numără printre ele. Sphera nu a precizat dacă va transfera în prețul mâncării vândute costurile suplimentare cu energia.

Pentru o companie din domeniu fabricării maselor plastice, cum este Teraplast, momentul 1 iulie este unul important, dar compania arată că își negociază direct cu furnizorul său prețul energiei, pentru că are forța necesară să o facă, având în vedere consumurile sale energetice semnificative. Cu toate acestea, Teraplasat s-a orientat din timp și către autogenerarea de energie, prin montarea de panouri fotovoltaice, dar a investit și în eficientizarea consumurilor.

„Prețul energiei electrice pentru TeraPlast este stabilit prin negociere directă cu furnizorul nostru, în afara termenelor sau condițiilor aplicabile consumatorilor casnici. Aceste perioade de negociere sunt distincte față de cele prevăzute în schemele de plafonare, reflectă specificul nostru operațional și volumul de consum.

Suntem pe deplin conștienți de impactul pe care costurile cu energia îl au asupra activității noastre, întrucât energia electrică reprezintă un factor esențial în procesul nostru de producție.

În acest context, pe lângă optimizarea constantă prin renegocierea prețurilor, TeraPlast a implementat măsuri concrete pentru a eficientiza consumul și a-și reduce expunerea la fluctuațiile pieței energetice. Acestea includ investiții în echipamente de ultimă generație cu eficiență energetică ridicată, precum și dezvoltarea unor surse proprii de energie, prin instalarea de panouri fotovoltaice dedicate consumului intern”, spune pentru Economedia Bogdan Crăciunaș, director financiar al Grupului TeraPlast.

Agroserv Măriuța (Lăptăria cu Caimac) este unul dintre cei mai mari consumatori de energie din județul Ialomița, are ferme și unități de producție aici. Și compania a primit o notificare de la furnizor că i se va scumpi curentul și spune că va depune eforturi pentru eficientizare. Dacă societatea va face ce ține de ea ca să atenueze efectul scumpirii directe din factură, mai îngrijorător, pentru ea, este inputul ce va veni din partea furnizorilor, care și ei suportă scumpiri ce se pot transforma în livrări mai scumpe.

„În ceea ce privește primul punct, preferăm să nu divulgăm prețul energiei electrice din respect pentru clauzele contractuale în vigoare, mai ales având în vedere că suntem unul dintre cei mai mari consumatori privați din județ.

Confirmăm însă că am primit o notificare de majorare a prețului și depunem eforturi pentru a eficientiza consumul de energie și a limita impactul asupra operațiunilor noastre. Ne așteptăm, de asemenea, la un efect indirect suplimentar, generat de eventuale creșteri ale prețurilor din partea furnizorilor noștri”, arată reprezentanții Agroserv Măriuța, într-un răspuns pentru Economedia.

România, chiar și cu prețuri plafonate, avea printre cele mai mari prețuri ale energiei din UE. Fără plafonare, ne vom „consolida” acest loc. Printre factorii care au condus la această situație se numără insuficienta producție internă raportată la consum, care necesită importuri ca să acoperim deficitul și, așa cum spunea fostul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, faptul că piața românească nu este cu adevărat interconectată cu cele din restul UE, ca să beneficiem de cele mai bune prețuri din piața unică. În fapt, noi am fi insularizați aici, laolaltă cu Bulgaria, așa că suntem la extremele de piață: avem prețuri mici când sunt mici în regiune, cu soare mult și/sau vânt, iar când nu avem energie suntem nevoiți să importăm la prețuri foarte mari de la Vest, chiar energie care nouă ne lipsește, anume din sursele convenționale, cum ar fi termocentralele.

Precizare: Întrebările au fost transmise către o serie amplă de firme și vom actualiza acest articol pe măsură ce vom primi mai multe răspunsuri.