Energiile verzi: Statele trebuie să acționeze de manieră concertată pentru a-și asigura aprovizionarea cu minerale și metale (AIE)

Cupru

Statele trebuie să acționeze încă de acum, de manieră concertată, pentru a-și asigura aprovizionarea cu mineralele și metalele necesare tranziției energetice, dacă omenirea vrea să-și respecte obiectivele climatice, a avertizat miercuri Agenția internațională pentru Energie (AIE), citată de Le Figaro.

„Astăzi, cifrele arată un decalaj între ambițiile climatice mondiale sporite și disponibilitatea mineralelor critice indispensabile pentru concretizarea acestor ambiții”, a subliniat directorul AIE Fatih Birol. „Provocarea nu este insurmontabilă. Dar (…) acționând încă de acum și concertat guvernele pot să reducă semnificativ riscurile de volatilitate și de perturbare a ofertei”, a adăugat el.

Mașini electrice, turbinele eolienelor și unitățile de stocare sunt foarte mari consumatoare de anumite metale și minerale. Până în 2040 cererea globală a sectorului energetic pentru aceste minerale ar putea crește de șase ori.

În raportul publicat miercuri, AIE studiază mai multe scenarii, în funcție de traseele tranziției energetice și de evoluțiile tehnologice.

În condițiile în care trei sferturi din oferta pentru aceste minerale este concentrată în câteva țări, cu China în frunte, AIE a emis mai multe recomandări. Printre acestea, statele ar trebui să-și publice strategiile climatice pe termen lung, astfel încât furnizorii să poată investi suficient în producția minieră.

De asemenea, este recomandată îmbunătățirea cooperării internaționale între producători și utilizatori și promovată reciclarea acestor metale, concomitent cu respectarea normelor legate de mediu în industriile extractoare.

pixabay.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.