UPDATE Engie România, amendată de ANRE pentru că a emis facturi mai mari anumitor clienți/ Controale și la alți furnizori de gaze naturale și energie electrică/ Reacția companiei

ENGIE

Update: Compania Engie Romania precizează, miercuri, după ce ANRE a anunţat aplicarea unei amenzi, că sancţiunea a fost generată de o diferenţă de interpretare a modului de calcul al preţurilor zilnice şi media lunară a preţurilor de achiziţie în costul mediu de achiziţie al portfoliului non-casnic, care nu era specificat în ghidul ANRE.

”Engie Romania aduce următoarele precizări ca urmare a comunicatului de presă publicat de ANRE cu privire la sancţiunea aplicată pentru unul dintre elementele de calcul ale preţului mediu de achiziţie al gazelor naturale pentru anumite categorii de clienţi non-casnici:

– sancţiunea a fost generată de o diferenţă de interpretare a modului de calcul al preţurilor zilnice şi media lunară a preţurilor de achiziţie în costul mediu de achiziţie al portfoliului non-casnic, care nu era specificat în ghidul ANRE;

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

– Engie Romania s-a conformat şi a remediat imediat situaţiile constatate, după ce a luat la cunoştinţă clarificările aduse de ANRE şi înainte chiar de finalizarea controlului. Modificarea a vizat exclusiv clienţii non-casnici, cu efect de scădere a preţului mediu de achiziţie a gazelor naturale în medie cu 0,6 bani/kWh pentru consumul din perioada aprilie-noiembrie 2023”, se menţonează într-un comunicat.

Engie Romania asigură totodată opinia publică că ”respectă legislaţia şi reglementările în vigoare şi că are un comportament responsabil în relaţia comercială cu clienţii săi”.

Știrea inițială: Compania Engie România a fost sancționată de ANRE cu 320.000 de lei pentru nereguli la emiterea unor facturi pentru anumite categorii de clienţi non-casnici, anunță ANRE printr-un comunicat de presă. Engie a fost amendată pentru că nu a respectat prevederea legată de a factura la prețul final cu valoarea minimă,

Autoritatea desfășurat, în perioada 25.10.2023 – 25.06.2024, acțiuni de control la furnizorii licențiați pentru furnizarea gazelor naturale, respectiv ENGIE ROMÂNIA S.A., E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L..

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care aceştia au respectat în perioada 01.04.2023-30.09.2023, prevederile art. 16 lit. e) din Condiţiile-cadru de valabilitate asociate licenţei pentru activitatea de furnizare de gaze naturale, aprobate prin Ordinul ANRE nr. 64/2018, cu modificările și completările ulterioare, corelativ cu prevederile art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, cu modificările și completările ulterioare.

În urma finalizărilor acțiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societățile E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY S.R.L..

S-a constatat că societatea ENGIE ROMÂNIA S.A. a emis, pentru anumite categorii de clienţi non-casnici, facturile aferente consumului de gaze naturale din perioada 01.06.2023-30.09.2024, cu încălcarea prevederilor art. 2 alin. (4) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienţilor finali din piaţa de energie electrică şi gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul energiei, cu modificările și completările ulterioare, (OUG nr. 27/2022), conform cărora:

”4) Pentru clienţii prevăzuţi la art. 1 alin. (1) şi (2), preţul final facturat de către fiecare furnizor de energie electrică/gaze naturale este valoarea minimă dintre:

a)preţul final maxim prevăzut la art. 1 alin. (1) şi/sau (2);

b)preţul contractual;

c)preţul final calculat conform prevederilor art. 5 şi 6, în cazul gazelor naturale.”

Astfel, furnizorul ENGIE ROMÂNIA S.A., care nu a respectat prevederile art. 5 și 6 din OUG nr. 27/2022 de a factura la prețul final cu valoarea minimă, a fost sancţionat cu amendă contravențională în cuantum de 320.000 lei. În urma controlului, ENGIE ROMÂNIA S.A. a remediat situaţiile constate prin: emiterea de facturi corectate şi returnarea sumelor încasate în baza facturilor greşite.

De asemenea, în perioada 08.11.2023-05.08.2024, ANRE a desfășurat acțiuni de control la furnizorii licențiați pentru furnizarea energiei electrice,respectiv, ELECTRICA FURNIZARE S.A., PPC ENERGIE MUNTENIA S.A. (fostă ENEL ENERGIE MUNTENIA S.A.), PPC ENERGIE S.A. (fostă ENEL ENERGIE S.A.), E.ON ENERGIE ROMÂNIA S.A. și PREMIER ENERGY FURNIZARE S.A. (fostă CEZ VÂNZARE S.A.).

Acțiunile de control au avut ca tematică verificarea modului în care titularii de licenţă de furnizare energie electrică și-au îndeplinit obligațiile legale prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. c)-lit. g), din OUG nr. 27/2022, în perioada 01.01.2023 – 31.10.2023.

În urma finalizărilor acțiunilor de control nu s-au constatat încălcări ale reglementărilor legale în vigoare la societățile menţionate anterior, iar la PPC ENERGIE S.A. acțiunea de control urmează a fi finalizată în cursul lunii august 2024.

Sumele aferente sancțiunilor aplicate de ANRE se constituite integral ca venit la bugetul de stat.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: