Erste: Inflația din aprilie deschide calea ca BNR să reducă dobânda de politică monetară din iulie

BNR, banca nationala, banca centrala Sursa foto: BCR

Rata inflației raportată pentru luna aprilie în România deschide calea ca Banca Națională a României (BNR) să reducă dobânda de politică monetară în luna iulie, arată un raport Erste Bank semnat de analista Dorina Ilasco de la BCR.

Rata inflației a încetinit la 5,9% an/an în aprilie, de la 6,6% în martie, în principal din cauza scăderii puternice a prețurilor la electricitate și gaze naturale după ce guvernul a plafonat prețurile intermediare. Indicele IPC a fost doar puțin sub nivelul estimat de Erste de 6,0% an/an și mult sub mediana sondajului Bloomberg de 6,4% an/an. Eroarea de prognoză din partea Erste a provenit exclusiv din ieftinirea prețurilor la electricitate, deoarece banca încorporase de fapt impactul acesteia în luna mai.

Inflația din aprilie întărește opinia băncii că Banca Națională va opera prima reducere a ratei cheie cu 25 de puncte de bază în ședința Consiliului de administrație din 5 iulie.

Erste vede rata cheie la 6,00% până la sfârșitul anului, față de 7,00% în prezent, după ce banca centrală a surprins piața prin menținerea ratei cheie neschimbată ieri.

Inflația de bază a depășit cu 0,2 puncte procentuale estimarea Erste, ajungând la 6,7% pe an. Având în vedere componentele încă ridicate ale inflației de bază din sectorul serviciilor și ale inflației de bază nealimentare, există riscuri de creștere pentru estimarea băncii privind rata cheie, deoarece BNR ar putea deveni dependentă de date, pe măsură ce presiunile salariale se amplifică, iar execuția fiscală indică o depășire semnificativă a țintei de deficit bugetar.

Erste revizuiește prognoza privind IPC la sfârșitul anului cu 0,6 puncte procentuale în jos, la 4,2% an/an, balanța riscurilor fiind înclinată în jos din cauza scăderii probabile a prețurilor la utilități. Estimarea ajustată a inflației CORE 2 pentru luna decembrie se situează la 4,9% an/an.

Sursa foto: BCR

Comentarii

 1. Tiparnița e pregatita sa creasca productia din septembrie.
  Hipermarketurile vor incepe in august avalansa de cresteri de preturi la raft.
  Importatorii își vor mari cifra de afaceri incepand cu iulie-august cand vor aduce si mai multa marfa de afara stiind de intrarile de cash in sistemul Casa de Pensii.
  In aceasta perioafa va fi o nevoie acuta de valuta si o presiune pe cursul valutar.
  Cresc la greu importurile pentru ca in Ro nici leuștean nu se mai cultiva.
  Si daca cumva lucrezi la BNR nu cred ca neglijezi aceste variabile si ai sa reduci rata de politica monetară.
  Cumva daca bate vantul schimbarii si sacrifici regina!😎

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *