Vânzarea combinatului de îngrășăminte falimentar Donau Chem Turnu Măgurele, anterior din imperiul InterAgro al lui Ioan Niculae, este un eșec. La licitația de mâine, 14 februarie, nu s-a înscris niciun doritor. În aceste condiții, lichidatorul Sierra Quadrant va organiza întâlniri cu creditorii, din care cel mai mare este Fiscul, pentru a vedea dacă acceptă scăderea prețului. Licitația de mâine începea de la prețul de 89 milioane lei, adică 18 milioane euro.
Ce face importantă această vânzare este faptul că, în prezent, România nu mai are decât un singur producător de îngrășăminte – Azomureș, care este și el funcționează la doar 60% din capacitate.
Agricultorii români, în a-și asigura necesarul de fertilizatori, trebuie să apeleze masiv la importuri. Lucruri s-au agravat în ultimii doi ani, deoarece, din pricina invaziei rusești în Ucraina, sursa de aprovizionare ucraineană aproape că s-a anulat.
„Din păcate, la această oră, nici măcar un singur potential investitor nu s-a înscris la licitație. Pare să fie un eșec. Pot să fie mai mulți factori care descurajează investitorii, obligațiile de mediu, existența unei surse de gaz pe termen lung, la prețuri avantajoase, perioada de timp necesară, și asumată, până la pornirea efectivă a instalațiilor. Nu neapărat suma de plată, la urma urmei, vorbim de un activ funțional de producție a îngrășămintelor, la nici 20 de milioane de euro”, a spus Florin Dragomir, reprezentant Sierra Quadrant.
Un alt combinat din fostul imperiu InterAgro, și tot în faliment, GA PRO CO Piatra Neamț, este scos la vânzare vineri, tot de lichidatorul Sierra Quadrant, la un preț de pornire de 14 milioane de euro. Aici, reprezentantul lichidatorului spune că ar fi persoane juridice interesate, dar așteaptă să vadă concret cine se înscrie.
„Piatra Neamț este chiar într-o stare mai bună decât Turnu Măgurele. Aici am găsit o înțelegere mare și la Mediu, și la autoritățile locale, care vor să se creeze locuri de muncă. Acest combinat poate să fie gata să producă în șase luni”, a mai spus Dragomir.
Din cele șase combinate ce făceau parte din grupul Interagro, trei au fost cumpărate la preț de lichidare de către Eusebiu Guțu, patronul Pambac Bacău. Pentru activele Amurco Bacău, Guțu a plătit anul trecut 3 milioane de euro, iar pentru Nitropos din Făgăraș, 8,2 milioane de euro. Guțu a preluat în primăvara anului 2021 combinatul Chemgas din Slobozia cu 25 de milioane euro.
În acest moment, cu plata a 36 de milioane euro, Guțu deține jumătate din imperiul din chimie al lui Ioan Niculae, dar Nitroporos și Amurco sunt incapacitate, ele nemaiputând produce fertilizatori. În fapt, toate activele preluate de Pambac încă nu au fost puse în producție de vreun fel. Toate combinatele chimice, șase la număr, din grupul Interagro erau de mai mulți ani în faliment, ca și tot grupul InterAgro, de altfel. La capacitate maximă, aceste fabrici consumau circa 2,7 miliarde de metri cubi de gaz anual, fiind cel mai mare consumator individual din România. În fapt, oricine le-ar deține trebuie să se asigure, mai întâi de toate, că are o sursă sigură și pe termen lung de aprovizionare cu gaz.
În 2022, producătorul de panificaţie Pambac a înregistrat o cifră de afaceri de peste 314,4 milioane de lei, în creştere cu aproape 20% faţă de anul anterior. Profitul net a ajuns la 26,7 milioane de lei. Asta după ce în 2021, profitul net al companiei a înregistrat o creștere cu peste 124%, de la 12,2 milioane de lei în 2020, la peste 27,5 milioane de lei.
Echipa Pambac număra în 2022, 530 de angajaţi. Printre brandurile cunoscute ale producătorului de panificație Pambac se numără: brandul de făină GRANIA, brandul de paste făinoase GATA și brandul de paste făinoase din grâu dur, FLAVORA.
În prezent, Eusebiu Guțu mai deține în portofoliul său și compania de trading și logistică de materii prime agricole Popasul Trebeș, dar și Hotelul Moldova, din centrul municipiului Bacău.
La momentul preluării Chemgas, Guțu declara că va investi 30 de milioane euro în modernizarea combinatului și că îl va pune în centrul unei dezvoltări a grupului Pambac spre chimie, atât către producție de îngrășăminte, cât și trading.
O particularitate a combinatelor chimice este că ele nu pot fi oprite și pornite imediat la capacitate, pentru că există risc de explozii. Și pornirea, și oprirea se fac treptat.
Grupul InterAgro a intrat în insolvenţă în 2016, iar în prezent se află în reorganizare judiciară, administrator judiciar fiind Casa de Insolvență Transilvania. Businessul a fost înfiinţat în 1994 de omul de afaceri Ioan Niculae, ajungând în timp unul dintre cei mai mari jucători din agricultura românească. Compania exploata în 2016 peste 50.000 de hectare de teren arabil. Parte din aceste terenuri au fost vândute deja către alți investitori, unul dintre ei fiind Tinmar Ind (Augustin Oancea). Patronul Ioan Niculae a avut mai multe probleme în justiție, aceasta fiind și una din cauzele decăderii imperiului său, ajungând să facă și de două ori închisoare.