Eșec la fiscalizarea bacșișului. Statul român a încasat impozit sub 10 milioane de lei, în primul semestru din acest an

bar restaurant chelner bacsis Sursa foto: Pixabay

Guvernul a încasat impozit pe bacșiș de numai 9,7 milioane de lei, în primul semestru al acestui an, de când a fost introdusă această nouă taxă de 10%, conform informațiilor obținute de Economedia de la Ministerul Finanțelor.

„Obligațiile fiscale declarate în primul semestru al anului 2023 prin formularul D100 “Declarație privind obligațiile de plată la bugetul de stat”, reprezentând impozitul pe veniturile din alte surse obținute de către contribuabilii care desfășoară activități corespunzătoare codurilor CAEN 5610 “Restaurante și alte activități de servire a băuturilor” au fost în valoare totală de aproximativ 9,7 milioane lei”, arată un răspuns transmis Economedia de la Ministerul Finanțelor.

Astfel, dacă extrapolăm un impozit pe bacșiș de 10%, observăm că bacșișul declarat de restaurante, baruri și alte unități se ridică la circa 97 milioane lei, în primul semestru al acestui an.

Cifrele vin în contextul în care Guvernul estima în bugetul pentru acest an venituri de 95 de milioane de lei din impozitarea bacșișului, o sumă pe care la momentul respectiv a considerat-o ca fiind o estimare pesimistă.

În plus, Finanțele au transmis pentru Economedia că nu au ca scop în sine, prin controale, verificarea declarării și impozitării bacșișului, ci verifică doar emiterea de bonuri fiscale.

„În ceea ce privește verificarea aplicării noii legislații privind bacșișul, facem precizarea că verificarea bacșișului nu este un scop în sine. Obiectivul principal al controalelor antifraudă efectuate pe linia utilizării AMEF (aparate de marcat electronice fiscale, n.r.) vizează dotarea cu AMEF și fiscalizarea contravalorii bunurilor livrate cu amănuntul și a prestării de servicii direct către populație. În acest context, emiterea de bonuri fiscale care cuprind bacșișul reprezintă, în esență, o fiscalizare a tuturor veniturilor realizate, potrivit prevederilor legale incidente. Astfel, controalele antifraudă pe această linie nu pot fi defalcate pe criteriul indicat (existența bacșișului) decât din perspectiva consecințelor contravenționale, respectiv aplicarea sancțiunii contravenționale prevăzute la art.10 lit. jj) din OUG nr. 28/1999 privind obligația operatorilor economici de a utilize aparate de marcat electronice fiscale. De la intrarea în vigoare a prevederilor legale referitoare la bacșiș (01.01.2023), pentru nerespectarea prevederilor OUG nr. 28/1999 au fost aplicate 3073 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 15.872.366 lei, dintre care 34 în valoare de 110.500 lei pentru contravenția prevăzută la lit. jj).”, arată răspunsul Finanțelor.

Spre comparație, estimările privind sumele plătite și, respectiv, încasate sub formă de bacșiș, sunt cuprinse între 750 de milioane și 1,5 miliarde de lei, arăta Deloitte.

Legea care reglementează bacşişul arată că nivelul oferit va fi cuprins între 0% şi 15% din valoarea consumaţiei, va putea fi plătit pe card şi va fi impozitat.

Prin bacşiş se înţelege orice sumă de bani oferită în mod voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate de către operatorii economici care desfăşoară activităţi corespunzătoare codurilor CAEN: 5610 – “Restaurante”, 5630 – “Baruri şi alte activităţi de servire a băuturilor”.

Pentru operatorii economici, bacşişul încasat de la clienţi se evidenţiază pe bonul fiscal, indiferent de modalitatea de încasare a acestuia.

Sumele provenite din încasarea bacşişului se înregistrează în contabilitatea operatorilor economici pe seama conturilor de datorii, folosind un analitic distinct şi se distribuie integral salariaţilor, pe baza unei evidenţe nominale a acestora.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Daca merg la un restaurant și plătesc cu cardul, întotdeauna am și cash la mine ca sa las bacșiș. Niciodată nu voi lăsa bacșiș in așa fel încât ,,statul hoților” sa mai poată lua ceva și din ceea ce consider eu că omul care servește merita integral.

    • Bravo!multi procedeaza asa.Sunt multi care gandesc ca dupa ce derbedeii din politica romaneasca au jefuit tot ce era de furat,acum ne fura direct sau indirect pe noi ,cei tratati ca populimea buna de muls.Au incasat mult,sa speram ca in al doilea semestru nici atat nu vor incasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *