Este foarte improbabil ca deficitul bugetar să fie sub 6% în acest an, crede președintele Consilului Fiscal, Daniel Dăianu/ Riscăm să ne ducem către 7%, dacă nu există atenţie din partea guvernanţilor

Daniel-Daianu Sursa foto: Inquam Photos/Alexandru Busca

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, afirmă că este „foarte improbabil” ca deficitul bugetar înregistrat de România anul acesta să fie unul mai mic de 6%, el avertizând asupra faptului că, dacă nu există „atenţie” din partea guvernanţilor, deficitul poate creşte către 7 procente.

Dăianu este de părere că România va avea „o execuţie bugetară frământată, foarte dificilă”

Daniel Dăianu afirmă că 2024 va fi, din punct de vedere economic, „un an foarte greu” şi este de părere că România nu mai poate continua „cu un deficit structural atât de mare” cum a fost cel înregistrat în ultimii ani.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

„Eu cred că anul acesta avem şanse, nu mai stărui asupra contextului internaţional, însă cred că este posibil să avem o dinamică a PIB-ului în jur de 3%. Pentru că avem creşteri de pensii, avem creşteri de salarii în mediul educaţional şi toate acestea alimentează activitatea economică alimentează cererea şi, într-un fel, explică de ce, noi, la Consiliul Fiscal, considerăm că este foarte improbabil să fim cu un deficit sub 6% în acest an. Nu credem. (…) Vom avea o execuţie bugetară frământată, foarte dificilă. Şi dacă noi avem un îndemn – pentru că Consiliul Fiscal nu este un făcător de politici economice, este un avertizor de abordare prudentă a programării şi a execuţiilor bugetare – riscăm să ne ducem cu deficitul bugetar, dacă nu suntem atenţi, către 7%, aşa cum acest risc era şi anul trecut”, a afirmat Daniel Dăianu la conferinţa „Perspectivele macroeconomice şi fiscale ale României pe 2024” organizate de News.ro.

Dăianu susţine că România are nevoie de „venituri fiscale superioare” însă este de părere că Guvernul nu poate lua măsuri care să nu fie agreate de cea mai mare parte a populaţiei.

„Avem de redus deficitul bugetar cu 4 procente din PIB. Această reducere nu se poate face prin ştergere, să spunem, din datorii, cineva să spună României i se şterge din datorii şi în permanenţă România va beneficia de intrări de fonduri care să-i crească veniturile nefiscale. Aşa ceva nu se poate! (…) Poţi să umbli la cheltuieli, este în logica analizelor de cheltuieli şi poţi să reduci unele cheltuieli (…) Poţi să ai în vedere şi cum procedezi cu indexarea unor componente ale cheltuielilor. Trebuie să umbli în continuare la regimul fiscal, care este prevăzut în PNRR, nu este capriciul Guvernului condus de fostul premier Ciucă, al regimului actual. Sunt prevederi în PNRR despre aşa ceva”, mai spune Dăianu.

Acesta vorbeşte despre „un regim fiscal corect”, susţinând că nu este corect ca angajaţii din unele domenii, cum este IT, să fie scutit timp de decenii de taxe, iar cei din altele să plătească taxe.

El a scos în evidenţă contextul economic „foarte complicat, cu mari incertitudini” nu doar din România, ci în general.

Daniel Dăianu mai spune că „fondurile europene au contat foarte mult” în dinamica economică a României. „ În anul acesta, Comisia Europeană foarte probabil va deschide proceduri de dezechilibru şi prin prisma datoriei publice, şi prin prisma deficitului bugetar la mai bine de 15 state membre ale Uniunii Europene”, mai spune Dăianu.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Cine sa fie atent?
    PSDNL?
    E campanie electorala!
    Incep constructii de sedii noi de Primarii in sate abandonate, parasite, depopulate, cu 1500 de locuitori.
    Sa vezi haf, sa vezi deficite!😁

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.