Estimări de pandemie: piaţa recrutării de freelanceri din România va creşte cu peste 40% în 2021

Redacția apr. 13, 2021 0 comentarii
conferinta, video, zoom, calculator, laptop

Piața de recrutare în sistem freelance va crește cu 40% până la finalul acestui an, arată estimările reprezentanţilor site-ului de recrutare BestJobs. Asta în condiţiile în care pandemia a transformat radical piaţa muncii şi a accelerat dezvoltarea recrutării pentru posturi pe proiecte, cu perioadă determinată, potrivite pentru liber profesionişti, transmite News.ro.

“De la izbucnirea pandemiei, tot mai mulţi angajaţi români au început să ia în calcul posibilitatea de a deveni freelanceri şi a lucra pe proiecte punctuale. Aproximativ 21% dintre respondenţii la un sondaj desfăşurat de BestJobs în perioada martie-aprilie 2021 spun că sunt tentaţi să facă trecerea de la un job full-time într-o singură companie la joburi în sistem freelancing”, se arată într-o analiză realizată de site-ul de recrutare. Aproape 60% dintre angajaţi spun că au suficient timp şi sunt interesaţi să preia proiecte de tip freelance în afara jobului actual pentru a-şi suplimenta veniturile. Domeniile în care aceştia ar fi interesaţi să lucreze în sistem freelance sunt IT (36%), marketing şi servicii creative (29%), financiar (19%), transporturi (15%) şi outsourcing (14%), potrivit BestJobs.ro.

De cealaltă parte, companiile sunt şi ele din ce în ce mai interesate să lucreze pe unele proiecte cu profesionişti independenţi. Astfel, peste 45% dintre managerii care au răspuns unui sondaj efectuat de BestJobs la finalul anului trecut au spus că, în contextul actual, sunt mult mai interesaţi să angajeze în sistem project-based decât erau înainte de debutul pandemiei.

În 2019, circa 14% din totalul angajaţilor din economia locală erau liber-profesionişti, România situându-se pe primele locuri printre ţările membre ale Uniunii Europene în ceea ce priveşte numărul de liber-profesionişti din totalul angajaţilor din economia locală, conform datelor Eurostat, insti­tutul european de statistică.

“Pandemia Covid-19 a transformat radical piaţa muncii şi a accelerat dezvoltarea recrutării pentru joburi pe proiecte cu perioadă determinată, potrivite pentru liber profesionişti”, spun reprezentanții platformei de recrutare.

Sursa foto: Pixabay

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *