Estimările Băncii Israelului privind costurile războiului cu Hamas sunt optimiste, consideră un oficial al ministerului israelian de Finanțe

bank of israel

Israelul va trebui probabil să cheltuiască mai mult pentru a finanța războiul împotriva grupării islamiste Hamas decât a estimat săptămâna aceasta Banca Israelului, dar costurile nu vor depăși pe cele suportate în timpul pandemiei COVID, a declarat joi un oficial de top al ministerului de Finanțe, scrie Reuters.

“Nu cred că va depăși ceea ce am cheltuit pentru COVID și cred că ei (banca centrală) sunt prea optimiști” în ceea ce privește costurile războiului, a declarat reporterilor, în cadrul unui briefing, oficialul din departamentul care gestionează fondurile și datoriile guvernamentale.

Banca centrală a estimat luni că deficitul bugetar va fi de 2,3% din produsul intern brut în 2023 și de 3,5% în 2024, față de un excedent în 2022, în cazul în care conflictul rămâne limitat la Gaza și nu se extinde pe alte fronturi.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

În timpul pandemiei de COVID, statul a cheltuit aproximativ 200 de miliarde de shekeli (49 de miliarde de dolari) pentru măsuri de gestionare a pandemiei.

Bărbații înarmați ai Hamas din Gaza au lansat pe 7 octombrie cel mai mortal atac asupra civililor israelieni din istoria țării, iar de atunci Israelul a bombardat Gaza cu scopul de a elimina grupul militant.

Costurile de finanțare a nevoilor militare și de despăgubire a cetățenilor israelieni afectați de atac și de miile de rachete lansate din Gaza sunt încă neclare. Ministrul de finanțe Bezalel Smotrich a declarat că guvernul va cheltui tot ce este necesar pentru război și pentru compensații.

Guvernatorul Băncii Israelului, Amir Yaron, a avertizat luni că este “important să continuăm să ducem o politică fiscală responsabilă”.

Banca centrală estimează că raportul datorie/PIB va crește la 62% în acest an și la 65% în 2024, de la 60,5% în 2022, la 65% în 2024.

Cheltuielile COVID au împins deficitul bugetar la aproape 12% din PIB și raportul datorie-PIB la 72% în 2020, cifre care au scăzut la 5,5% și, respectiv, 69% în 2021.

Încetinirea COVID a fost urmată de o redresare imediată și robustă.

Israelul va trebui să atragă mai multă datorie, dar guvernul are încă un anumit spațiu de manevră, având în vedere deficitul bugetar și raportul datorie-PIB relativ scăzut înainte de război, precum și portofoliul său de datorii pe termen lung, a declarat oficialul din minister.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: