Etichetele Nutriscore ar putea reveni pe rafturi, potrivit unui proiect al Executivului/ Acest tip de etichetare a fost interzis de ANPC anul trecut

eticheta Nutriscore

Guvernul a pus în dezbatere publică un proiect de Hotărâre de Guvern și o Notă de Fundamentare, pe site-ul ministerului Economiei și pe cel al ANPC, prin care vrea să readucă pe rafturile magazinelor modelul de etichetare a produselor alimentare cunoscut sub numele Nutri-Score.

Documentele arată că această etichetare este necesară în vederea unei informări clare și ușor de înțeles.

Noul sistem este facultativ pentru magazinele care doresc să facă acest lucru. De asemenea, nu vor fi aplicate aceste etichete Nutri-Score produselor tradiționale românești, produselor de proveniență autohtonă, celor cu indicație geografică protejată, denumiri de origine sau specialități tradiționale garantate.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Iată câteva dintre argumentele executivului pentru această etichetare, conform Notei de Fundamentare:

– Nutri-Score oferă o reprezentare vizuală simplificată a valorii nutritive a produselor alimentare, utilizând un cod de culori (de la verde la roșu) și litere (de la A la E). Aceasta poate ajuta consumatorii să ia decizii informate rapid, fără a necesita o înțelegere profundă a unui tabel nutrițional complex.
– Totodată, pentru promovarea unei alimentații sănătoase, prin implementarea Nutri-Score, consumatorii sunt încurajați să aleagă produse cu un scor nutrițional mai bun (A sau B), ceea ce poate contribui la reducerea riscului de boli legate de alimentație, cum ar fi obezitatea, diabetul și bolile cardiovasculare.
– În prezent, mulți consumatori nu au suficiente cunoștințe pentru a interpreta corect informațiile nutriționale. Nutri-Score simplifică aceste informații și reduce asimetria dintre producători și consumatori, asigurând o informare mai echitabilă.
– Este necesară alinierea României la practicile europene și internaționale, iar Nutri-Score este deja adoptat în mai multe țări europene (Franța, Belgia, Germania, Spania, Olanda) și a fost recomandat de Comisia Europeană ca etichetă nutrițională armonizată. Adoptarea acestei etichete în România ar alinia țara la standardele europene și ar facilita comerțul transfrontalier de produse alimentare.
– Implementarea Nutri-Score ar forța producătorii să fie mai transparenți în privința calității nutriționale a produselor lor, ceea ce ar putea duce la o îmbunătățire a formulărilor și la lansarea unor produse mai sănătoase pe piață.
– Studiile arată că etichetele Nutri-Score pot influența comportamentul de cumpărare al consumatorilor, ducând la alegeri mai sănătoase și, pe termen lung, la îmbunătățirea sănătății publice, existând astfel un impact pozitiv asupra sănătății publice.

Comercianții care doresc să vândă marfa etichetată astfel, vor avea de îndeplinit mai multe condiții. Astfel, va fi nevoie de sectoare/rafturi amenajate distinct de celelalte produse expuse spre comercializare. În plus, informarea consumatorilor va fi făcută prin folosirea, de către operatorii economici a unui marcaj cod QR care să conțină valorile nutriționale ale produsului cu marcaj Nutri-Score.

Apoi, mai sunt și alte cerințe, care dacă nu sunt îndeplinite, pot aduce și amenzi de la 10.000 la 50.000 lei. Proiectul de Hotărâre de Guvern prevede că “pentru a adera în mod voluntar la forma de prezentare complementară constituită de eticheta nutrițională „Nutri-Score”, operatorii din sectorul alimentar sunt obligați să informeze în scris Autoritatea Naționala pentru Portecția Consumatorilor și să atașeze dovada că au dreptul de a utiliza marcajul Nutri-score de la Santé Publique France.”

Sistemul Nutriscore, eliminat în România de ANPC

Etichetarea Nutriscore a fost folosită până anul trecut în România, dar a fost interzisă de ANPC. Ordinul a fost dat în noiembrie 2022, iar magazinele au mai putut să afișeze etichetele respective până la 1 mai 2023.

Potrivit roaliment.ro, Nutri-Score este o etichetare care apare pe partea din față a ambalajului (FOPL), în stil semafor care utilizează o combinație de cinci culori și litere coordonate pentru a evalua cât de sănătos este un produs alimentar ambalat pe baza conținutului său de grăsimi, zahăr, sare și calorii per porție de 100 de grame sau mililitri. „A Verde” indică cea mai sănătoasă opțiune și„ E roșu” denotă cel mai puțin sănătos produs.

„Decizia României nu se bazează pe știință și sănătatea publică”, a declarat Serge Hercberg, fondatorul Nutri-Score, pentru Olive Oil Times. „Se bazează pe presiunea lobby-urilor. Poziția [ANPC] apare ca o negare a numeroaselor lucrări științifice care subliniază eficiența Nutri-Score în ceea ce privește sănătatea publică”, a adăugat el.

Oficialii ANPC au declarat că au impus interdicția adoptării Nutri-Score deoarece nu a fost aprobată pentru utilizare de către comercianții cu amănuntul din țară.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: