Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a BNR: „Negaționiști” minimalizează evoluția României de după prăbușirea comunismului. Anul trecut exporturile au totalizat 98 miliarde de euro, de 5 ori mai mult decât tot produsul intern al țării în 1990

Eugen Radulescu, BNR Eugen Radulescu, BNR/ Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Exporturile României au totalizat anul trecut 98 miliarde de euro, de 5 ori mai mult decât tot produsul intern al țării în 1990, atrage atenția Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a Băncii Naționale a României (BNR), care susține că în ultima vreme s-au intensificat intervențiile unor „negaționiști” care minimalizează în general evoluția României de după prăbușirea comunismului și în special progresul economic.

Potrivit lui, produsul intern brut al României a crescut de la mai puțin de 20 miliarde de euro în 1990, la peste 240 de miliarde de euro în 2021.

De asemenea, Rădulescu amintește că în perioada comunistă nivelul total al exporturilor nu a depășit în niciun an valoarea de 10 miliarde de dolari. Oficialul BNR susține că până și această cifră era o „mistificare grosolană a realității”, întrucât jumătate din ea reprezentau exporturi în așa numite ruble transferabile, convertite în dolari la un curs fantezist.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Potrivit lui, forța economiei românești era în acea vreme un PIB de 20 de miliarde de euro și exporturi „reale” în valută convertibilă de vreo 4 miliarde de euro.

Postarea integrală a lui Eugen Rădulescu:

În ultima vreme am avut impresia distinctă că s-au intensificat intervențiile celor care minimalizează în general evoluția României de după prăbușirea comunismului și în special progresul economic. Sunt de părere că acești “negaționiști” fie fac deliberat jocul unor forțe ostile României, fie pur și simplu habar nu au pe ce lume trăiesc. Mi s-a întâmplat ca, atunci când am arătat că produsul intern brut al României a crescut de la mai puțin de 20 miliarde de euro în 1990, la peste 240 de miliarde de euro în 2021, să mi se spună că în 1990 nu exista euro sau că diferența ar veni mai ales din creșterea prețurilor. Nu e vorbă, unii dintre cei care vorbesc de bine despre comunism s-au născut după prăbușirea acestuia, așa că nu au văzut cum e să stai la cozi ore întregi în fiecare zi, după care să mergi acasă unde apa caldă nu curgea iar pentru a face o supă trebuia să te trezești la două noaptea, când mai pâlpâiau gazele.
Mai fac un efort pentru a arăta distanța abisală dintre România comunistă și România de azi și am să mă refer la un domeniu unde nu prea ai cum să falsifici rezultatele, cum făcea regimul Ceaușescu cu producția agricolă a României. În perioada comunistă nivelul total al exporturilor nu a depășit în niciun an valoarea de 10 miliarde de dolari. De fapt, chiar și această cifră reprezintă o mistificare grosolană a realității, întrucât jumătate din ea reprezentau exporturi în așa numite ruble transferabile, convertite în dolari la un curs fantezist. Iar exporturile în ruble transferabile reprezentau pur și simplu produse pe care nu le-ai fi putut vinde în valută convertibilă. Din cele 5 miliarde de dolari exporturi în valută convertibilă, în ultimii ani comuniști, produsele agricole ajunseseră să reprezinte până la 800 de milioane de dolari. Acesta era tot rezultatul financiar al înfometării populației, al cozilor nesfârșite pentru a găsi ceva de pus pe masă. Nu mai spun că între cele 4,2 miliarde de dolari exporturi rămase, o parte erau mașinării cu plata peste 10-20 de ani, exporturi de mai multe miliarde de dolari (în Irak, Libia și alte țări) care nu au fost niciodată plătite. Aceasta era forța economiei românești: PIB de 20 de miliarde de euro și exporturi în valută convertibilă de vreo 4 miliarde de euro.
Anul trecut exporturile României au totalizat 98 miliarde de euro (sau 116 miliarde de dolari), adică de vreo 5 ori mai mult decât tot produsul intern al țării în 1990.
Aici suntem. Aștept aplaudacii Moscovei să-mi explice că albul este negru.

Citește și:

Eugen Rădulescu, şeful Direcţiei de Stabilitate a BNR: “Noi avem conducători care îşi iau bacalaureatul pe la 35 – 40 de ani. Nu putem progresa în felul acesta”

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. Dezvoltare înseamnă sa vinzi bunuri ce înglobează manopera si inteligenta, nu resurse brute.

  2. Vezi barosane ca pe lângă devalorizarea banilor, în 1990 deja începuse prăpădul și nu mai eram în comunism. Nu exporta România in 15 ani cât exporta atunci într-unul, cu costuri enorme pentru populație.

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.