Euroins acuză ASF că nu îi recunoaște contractele de reasigurări/ Compania susține că are active de 442 de milioane și că este complet acoperită/ Acționarii Euroins contestă în instanță decizia ASF de retragere a licenței de funcționare și solicită 500 de milioane de euro daune

Euroins

Euroins acuză ASF că nu îi recunoaște contractele de reasigurările, spunând că nu este prima dată când are o dispută cu echipa ASF, nu cu autoritatea în sine, au declarat acționarii companiei cu capital majoritar bulgăresc Euroins într-o conferință de presă la București. De asemenea, compania spune că are active de 442 milioane și că este complet acoperită și susține că dispune de active suficiente pentru a face plăți în continuare în următoare 3 săptămâni chiar daca nu are venituri.

Totodată, acționarii companiei au declarat că „prețul la polițele RCA va crește chiar cu 30-40%, chiar dacă vor fi limitate prețurile pentru o perioadă de 6 luni, prețurile vor crește, mai ales că celebra asociației COTAR va continua să facă presiuni”.

„Vă putem demonstra ce s-ar întâmpla dacă aplicăm raportul emis de ASF în data de 2 februarie 2023 și de ce contractele de reasigurări sunt atât de importante. În raportul prealabil pe care ni l-au pus la dispoziție ASF în 2 februarie 2023 au existat 2 subiecte importante: primul punct este că ASF nu recunoaște contractele de reasigurare. Ca urmare a faptului că ei nu recunosc contractele de reasigurare și plăți, noi va trebui să reziliem contractele și să efectuam o plată către reasiguratori de 400 milioane. Nu numai că nu le putem folosi, dar și trebuie să le plătim și aceste sume au fost calculate ca și datorii. Astfel, luând în calcul activele financiare ale companiei și o mică parte din reasigurarea ei au menționat faptul că Euroins are nevoie de 400 milioane euro. Repet, aceste lucru este numai pe hârtii. Întrebarea este: ei recunosc contractul sau nu? Un contract de reasigurare care este recunoscut de Euroins România și de către reasiguratori având în vedere că sunt contracte reale și că deja au fost efectuate plăți pe aceste contracte. Echipa ASF însă a decis ca are dreptul de a nu recunoaște aceste contracte”, spune Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins.

Compania susține că are active de 442 milioane și că este complet acoperită și susține că dispune de active suficiente pentru a face plăți în continuare în următoare 3 săptămâni chiar daca nu are venituri.

„As vrea să menționez activele care au rămas în companie – valoare este de aporoximativ 300 milioane tocmai la data de 17 martie și avem creanțe, sume de recuperat, de 120 milioane lei. Avem aproape 30 de milioane în proprietăți imobiliare. Avem în jur de 30 milioane sume de recuperat în următoarele o lună-două și diferite alte creanțe sume pe care compania urmează să le recupereze de la intermediari. Activele proprii ale Euroins sunt de 442 milioane. Chiar dacă va crește valoarea resurselor tehnice, Euroins România este complet acoperită, contractele de reasigurări funcționează începând cu 1 ianuarie, compania dispune de active suficiente pentru a face plăți în continuare în următoarele 3 săptămâni și chiar dacă nu are venituri. Și cu toate acestea ASF decide să nu recunoască acest contracte de reasigurare”.

Acționarii companiei au anunțat că vor contestă în instanță decizia Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) de retragere a licenței de funcționare pentru compania de asigurări.

Assen Hristov, președintele Eurohold – grupul bulgar care deține Euroins, a mai anunțat că acționarii vor solicita 500 de milioane de euro daune din partea autorităților române, care au constatat că Euroins nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate.

Hristov a mai anunțat că va depune și o plângere penală împotriva conducerii ASF dacă instituția nu își anulează decizia de retragere a licenței.

„Vom depune în atenția board ASF o solicitare de revocare a acestei decizii. Conform legii, asta nu se poate întâmpla dacă va decide astfel boardul, însă se poate întâmpla în situația în care ASF va solicita de la instanță să anuleze decizia ca urmare a faptului că s-a produs o greșeală. Cauza principală ar fi fost faptul ca noi le prezentăm informații care, la momentul prezentării raportului, au fost ascunse de board. Exista 2 posibilități: ASF să susțină propria hotărâre, să-și mențină propria decizie prin care să demonstreze o incompetență și să se ajungă la aceste daune pentru contribuabilii români în valoare de 1 miliard de euro. Cea de-a doua opțiune ar fi miercuri să fie convocat Consiliul Autorității să recunoască că existe motive de a recunoaște că s-a produs o greșeală și Consiliul să solicite instanței să anuleze solicitarea și să fie anulată cererea de solicitare a insolvenței, să calmăm întreaga piața”, a precizat Assen Hristov, președintele Eurohold

Acesta spune că nu ei au condus la aceasta criză financiară, „ci motivul este tocmai decizia ASF care a fost luată ca urmare a unui raport fals sau cu fapte distorsionate”.

Autoritatea de Supraveghere Financiară a retras vinerea trecută autorizația societății de asigurări Euroins. Inițial, falimentul a fost anunțat pe surse.

ASF susține că, la data de 30 iunie 2022, societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea necesarului de capital de solvabilitate (SCR), situație care se menține și la data de 30 septembrie 2022.

„Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție”, arată ASF.

Autoritatea transmite că decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. „În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, arată instituția.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *