Euroins, cel mai mare asigurator RCA după ce City Insurance a dat faliment, a fost amendat de ASF cu peste 400.000 lei. Instituția a dat noi amenzi pentru mai multe companii din piața de capital, brokeraj sau pensii private/ Reacția Euroins

asigurare auto rca Sursa foto: assets.publishing.service.gov.uk

Euroins, cel mai mare asigurător RCA după falimentul City Insurance, a primit o amendă de 419.900 lei din partea Consiliului Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), pentru efectuarea cu întâriziere a plăților dosarelor de daună și neachitare penalităților de întârziere. Autoritatea a sancționat în luna mai mai multe companii care activează în piața financiară non-bancară pentru încălcarea unor prevederi ale legislației incidente.

UPDATE Euroins transmite, într-o reacție, că depune eforturi pentru a îmbunătăți timpul necesar procesării daunelor și achitării prompte a despăgubirilor. Reacția integrală, la finalul articolului.

Mai jos este lista completă cu firmele care au fost sancționate de ASF:

Analize Economedia

inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1

Piața de capital

S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A.

Ca urmare a valorificării rezultatelor unui control periodic la S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A., au fost dispuse următoarele măsuri:

  • sancționarea cu amendă în cuantum de 10.400 lei a S.A.I. Swiss Capital Asset Management S.A.;
  • sancționarea cu avertisment a doamnei Ioana Valeria Avram, în calitate de Director general și Ofițer de conformitate în domeniul prevenirii și combaterii spălării banilor și a finanțării terorismului;
  • sancționarea cu amendă în cuantum de 2.500 lei a doamnei Ionela Vaitiș, în calitate de Director general adjunct și membru al Consiliului de Administrație;
  • sancționarea cu amendă în cuantum de 6.000 lei a domnului Robert Iulian Dănilă, în calitate de ofițer de conformitate (RCCO);
  • sancționarea cu amendă în cuantum de 2.300 lei a domnului Marian Răzvan Bucur, în calitate de Președinte al Consiliului de Administrație și membru al Comitetului de Audit;
  • sancționarea cu amendă în cuantum de 2.100 lei a domnului Florin Costel Isac, în calitate de membru al Consiliului de Administrație și membru al Comitetului de Audit;
  • sancționarea cu avertisment a domnului Ioan Cavaleru, în calitate de operator back-office și administrator de rețea;
  • impunerea unui plan de măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate.

Principalele deficiențe constatate au vizat unele aspecte privind guvernanța, cadrul procedural/organizatoric, activitatea funcțiilor cheie și activitatea operațională a societății.

Sancționarea cu avertisment a S.S.I.F. Interdealer Capital Investment S.A.

S.A.I. Broker S.A.

Sancționarea cu avertisment a domnilor Adrian Danciu (Președinte – Director general) și Cosmin-Bogdan Ilieș (reprezentant compartiment control intern/ ofițer de conformitate) prin Deciziile A.S.F. nr. 670, respectiv 669/31.05.2022.

Prebet S.A.

Sancționarea cu amendă în valoare de 40.700 lei a societății Aușel Imobiliare S.R.L., în calitate de acționar al societății, pentru nerespectarea dispozițiilor art. 39 alin. (2) din Legea nr. 24/2017.

Intermediari

Mercedes – Benz Insurance Broker S.R.L. – sancționarea cu amendă în cuantum de 5.791 de lei, întrucât compania de brokeraj nu a avut implementată autentificarea în doi factori, fiind încălcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. e) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.

Renomia – SRBA Insurance Broker S.R.L. – sancționarea cu amendă în cuantum de 7.897 de lei, întrucât compania de brokeraj nu a avut implementată autentificarea în doi factori, fiind încălcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. e) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.

Millenium Insurance Broker (M.I.B.) S.A. – sancționarea cu amendă în cuantum de 9.270 de lei, întrucât societatea nu a asigurat îndeplinirea cerinței prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate şi/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, în ceea ce privește monitorizarea în vederea asigurării controlului asupra accesului utilizatorilor.

Safety Broker de Asigurare S.A. – sancționarea cu amendă în cuantum de 18.477 de lei, întrucât societatea nu a asigurat îndeplinirea cerințelor prevăzute la art. 16 alin. (2) lit. d) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare, cu privire la jurnalizarea, monitorizarea, în conformitate cu reglementările specifice în materie, pentru a asigura controlul asupra accesului utilizatorilor, a locului de unde are loc accesul și a datelor accesate, inclusiv a celor cu caracter personal.

Inter Broker de Asigurare S.R.L. sancționarea cu amendă în cuantum de 117.996 lei, întrucât compania de brokeraj nu a asigurat utilizarea de credenţiale personalizate doar de către personalul autorizat/înregistrat, fiind încălcate prevederile art. 16 alin. (2) lit. c) din Norma A.S.F. nr. 4/2018 privind gestionarea riscurilor operaționale generate de sistemele informatice utilizate de entitățile autorizate/avizate/înregistrate, reglementate și/sau supravegheate de către Autoritatea de Supraveghere Financiară, cu modificările și completările ulterioare.

Amsterdam Broker de Asigurare S.R.L. – sancționarea cu avertisment scris, întrucât societatea nu a respectat termenul legal de transmitere a modificărilor actului de identitate al administratorului companiei de brokeraj.

Comisasig Broker de Asigurare S.R.L. – sancționarea cu avertisment scris, întrucât societatea a modificat actul constitutiv fără aprobarea A.S.F.

Pensii private

 BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A

Alina Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 100.000 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

În sarcina directorului general s-au reținut fapte contravenționale privind efectuarea unor înregistrări în contabilitate, care nu au avut la bază documente justificative, nu au raționament economic, contravin funcționalității conturilor și care nu reflectă situația reală a patrimoniului administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Laurent Simon Doubrovine, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Raluca Ioana Moise, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționată cu amendă contravențională în cuantum de 60.800 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., a fost sancționat cu amendă contravențională în cuantum de 55.500 de lei și, complementar, cu interzicerea, pe o perioadă de 180 de zile, a desfășurării activităților reglementate de Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicată cu modificările și completările ulterioare și Legea nr. 204/2006 privind pensiile facultative, cu modificările și completările ulterioare.

În sarcina membrilor Consiliului de Administrație al societății s-au reținut fapte contravenționale, din care rezultă că aceștia nu au asigurat un management prudent şi corect al administratorului BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A., fapt ce a afectat patrimoniul administratorului.

Având în vedere sancțiunile menționate mai sus, A.S.F. a procedat, conform prevederilor Regulamentului nr. 1/2019 cu modificările și completările ulterioare, la reevaluarea membrilor structurii de conducere ale căror autorizații erau în vigoare la data de 11.05.2022. În urma finalizării procesului de reevaluare, Consiliul A.S.F. a hotărât:

Retragerea aprobării acordate Alinei Cecilia Andreescu, în calitate de Director general al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Retragerea aprobării acordate Ralucăi Ioana Moise, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

Retragerea aprobării acordate lui Arnaud Charles Marie René Brière de la Hosseraye, în calitate de Membru al Consiliului de Administrație al BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.

 BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A.

Corina Mădălina Cojocaru, în calitate de Director general adjunct și înlocuitor de drept al Directorului general al BT Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A. în perioada 01.12.2021 – 31.03.2022, a fost sancționată cu avertisment scris pentru o situație de nerespectare a prevederilor legale în ceea ce privește operarea transferului unui participant la un alt fond de pensii facultative.

Reacția Euroins:

Euroins România Asigurare-Reasigurare SA depune toate eforturile pentru a îmbunătăți în continuare toate procedurile privind timpul necesar procesării daunelor și achitării prompte a despăgubirilor.

„Euroins depune toate eforturile pentru a procesa cererile cât mai rapid și cât mai eficient posibil. Rezultatele schimbărilor pe care le implementăm în cadrul companiei au adus deja îmbunătățiri vizibile, întrucât primim din ce în ce mai multe reacții pozitive de la clienți. Procesăm și plătim mai mult de 12.000 de dosare de daună pe lună, pe care continuăm să le soluționăm într-un termen cât mai scurt. Subliniem că situația la care se face referire în comunicarea ASF, este doar excepțională, limitată la câteva zeci de cazuri și nu este o practică obișnuită”, a declarat Tanja Blatnik, CEO Euroins România.

Drept dovadă, în medie, în T1 2022, Euroins a plătit daune în doar 5 zile, pentru mai mult de 35.000 de dosare, cu 25% mai rapid decât plățile din ultima parte a anului 2021. Acest indicator s-a îmbunătățit constant în ultimul an. În T4 2021, Euroins Romania a raportat oficial Autoritatii de Supraveghere Financiara că a plătit daune, în medie, în mai puțin de 7 zile.
Rezultatele actuale arată o evoluție semnificativă față de prima parte a anului trecut, când, în T2 2021, timpul mediu de plată a daunelor auto era de 38 de zile.

Performanța Euroins România, în prima parte a acestui an, vine ca urmare a schimbărilor începute în 2021, alături de creșterea echipei de experți, digitalizarea companiei și îmbunătățirea experienței clienților în toate serviciile pe care le oferim.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: