Euronews: 108 mii de contracte part-time au încetat de la 1 august

Redacția aug. 3, 2022 1 comentarii
semnare contract pixabay

În ultima săptămână s-au desființat 108 mii de contracte part-time, scrie Euronews, citând date obținute de la Inspecția Muncii. Nu este clar în acest moment dacă în paralel a crescut numărul contractelor cu normă întreagă.

Reamintim că Guvernul a decis că, de la 1 august, angajatorii care au angajați part-time (cu normă parțială de lucru) trebuie să plătească la stat contribuții sociale (contribuția de asigurări sociale și contribuția de asigurări sociale de sănătate) la nivelul salariului minim brut pe țară, chiar dacă veniturile încasate de angajat sunt sub nivelul salariului minim brut. Valentina Saygo, expert contabil, a venit și cu un exemplu concret: pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.

Analiștii, consultanții fiscali și mediul de afaceri au avertizat dinainte că această măsură va duce la concedieri în rândul angajaților part-time.

Aproape 60% din companiile cu angajați part-time au afirmat că vor recurge la concedieri, în timp ce 19,9% vor suporta plata contribuțiilor din veniturile firmei, iar alți 13,9% vor păstra angajații cu normă parțială, dar vor mări salariile la nivelul salariului minim, conform unui sondaj derulat de Consiliul Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii din România. Dintre cei care au spus că vor face concedieri, 47,7% au evidențiat că vor renunța la toți angajații part-time, în timp ce 26,1% vor renunța la 1 angajat, iar 22,5% vor concedia între 2 și 5 angajați.

Și Camera Consultanților Fiscali (CCF) a criticat reintroducerea, prin noile măsuri fiscale, a suprataxării contactelor part-time, afirmând că măsura va duce la încetarea unui număr semnificativ de contracte de muncă și încurajează munca „la negru”.

Consultantul fiscal Valentina Saygo susținea, pe blogul său, că aceasta nu este o măsură bună pentru a eradica munca subdeclarată și este cu atât mai rea în vremuri de recesiune.

USR afirma că Guvernul va pune angajații să vină cu bani de acasă, din cauză că taxează contractele cu normă parțială de muncă la nivelul salariului minim pe economie. USR afirma că, la 1 iulie, România avea 1.116.281 contracte part-time. Dintre acestea, 412.798 erau dublate de alte contracte, caz în care angajații vor fi exceptați de la suprataxare. Însă sute de mii de angajați pe fracții de normă vor plăti contribuții la salariul întreg, afirmă USR.

În schimb, ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat anterior la Digi24 că nu se teme de o creștere a șomajului odată cu suprataxarea contractelor de muncă part-time. Acesta spunea că o astfel de măsură a fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă în contracte de muncă cu normă întreagă.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Inca o masura IMBECILA a imbecililor din ” gubernul PSD-PNL-UDMR” :Le putem transmite “strigatura di Iepoca de HAUR” = Din greseala in greseala / La victoria finala !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *