Ministrul Muncii, despre supraimpozitarea contractelor de muncă part-time: Nu ma tem de o creștere a șomajului. Această măsură nu este luată pentru a aduce bani la buget. Este vorba de a fi o relație corectă între angajator și angajat

Contracte Foto: Pixabay

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat la Digi24 că nu se teme de o creștere a șomajului odată cu suprataxarea contractelor de muncă part-time. Acesta spune că o astfel de măsură a fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, în contracte de muncă cu normă întreagă.

„Nu ma tem de o creștere a șomajului. Măsura a mai fost implementată în România și au fost transformate aproximativ 200.000 de contracte de muncă, în contracte de muncă cu normă întreagă. Eu nu cred că cineva în România își poate permite să trăiască cu salariul minim, până în 800 lei”, a declarat Marius Budăi la Digi24.

Acesta a menționat totuși că există și excepții, printre care posibilitatea de a avea mai mult contracte de muncă part-time.

Întrebat câți bani ar ajunge la bugetul de pensii odată cu supraimpozitarea contractelor de muncă part-time, ministrul a spus că măsura nu este luată pentru a aduce bani la bugetul de stat, ci este vorba despre o relație corectă între angajator și angajat.

„Această măsură nu este luată pentru a aduce bani la buget. După prima lună vom avea și calculele reale. Este o problemă de principiu. Este vorba de a fi o relație corectă între angajator și angajat”, precizează Budăi.

Guvernul a decis, în cea mai recentă ordonanță privind măsurile fiscale, să suprataxele contractele cu normă parțială de lucru, adică să oblige un lucrător care lucrează 2, 4 sau 6 ore să plătească taxe aferente unui salariu minim, chiar dacă el încasează mai puțin decât un salariu minim. Consultantul fiscal Valentina Saygo susține, pe blogul său, că aceasta nu este o măsură bună pentru a eradica munca subdeclarată și este cu atât mai rea în vremuri de recesiune.

Astfel, începând cu veniturile aferente lunii august (pentru care se întocmește statul de salarii, se declară și se plătesc contribuții în septembrie 2022) se calculează și se plătesc taxe suplimentare, la nivelul salariului minim pe economie, respectiv 2.550 lei. De exemplu, pentru un contract de muncă cu 4 ore și salariul minim pe economie, taxele privind CAS și CASS vor crește de la 447 lei la 893 lei.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: