Comisia Europeană își reduce drastic birourile internaționale de parteneriat, mutându-și strategia către o concentrare mai mare pe deciziile de la Bruxelles și priorități geopolitice. Departamentul de parteneriate internaționale al Comisiei Europene este în curs de reducere strategică a birourilor sale la nivel mondial, într-o schimbare de focus sub noul mandat al președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, potrivit Euronews.
Direcția Generală pentru Parteneriate Internaționale (DG INTPA) planifică reducerea a mai mult de patru din cinci centre, de la aproximativ 100 de delegații la 18 centre, conform unui document consultat de Euronews.
Documentul intern al Comisiei Europene oferă justificarea deciziei luate și detalii privind implementarea, fără a menționa un calendar pentru tăierile propuse.
Euronews a solicitat un comentariu din partea Comisiei Europene, fără a primi un răspuns până la momentul publicării informației.
„Structura actuală nu este potrivită pentru obiectivele Global Gateway și pachetele sale de investiții, precum și pentru dezvoltarea unui portofoliu legat de importanța crescândă a dimensiunii externe a politicilor UE și impactul său asupra țărilor partenere (Pactul Ecologic, migrația, securitatea)”, se menționează în document ca fiind printre motivele principale pentru schimbări.
Două surse au declarat pentru Euronews că schimbarea este menită să concentreze luarea deciziilor la Bruxelles, mai degrabă decât în sucursalele sale regionale.
Condițiile bugetare și prioritățile geopolitice în schimbare sunt invocate ca motive pentru ca Comisia să centralizeze DG-ul pentru a-l aduce mai mult sub controlul sediului din Bruxelles, au spus sursele.
„În unele țări unde portofoliul și perspectivele nu necesită o secțiune completă, nu va fi trimis personal INTPA, iar operațiunile vor fi gestionate de hub-ul relevant INTPA pentru implementarea bugetului”, precizează documentul.
Direcția Generală pentru Parteneriate Internaționale (DG INTPA) – în prezent sub conducerea comisarului ceh Jozef Síkela – este responsabilă pentru formularea parteneriatelor internaționale și a politicilor de dezvoltare ale UE. În urmă cu circa 25 de ani, Comisia Europeană a delegat munca Directoratului General către birourile din aproximativ 100 de centre la nivel mondial.
Dar activitatea INTPA în străinătate „practic a dispărut” conform uneia dintre surse, care a spus că acum există o schimbare de focus de la cooperare și dezvoltare locală, către încurajarea relațiilor comerciale și a activităților de afaceri.
„Este esențial să se treacă la portofolii mai strategice și mai puțin fragmentate și la o alocare optimizată a resurselor în mai multe țări”, a spus documentul.
„Modelul actual de operare INTPA se bazează pe procesul de de-concentrare de acum 25 de ani, prin care personalul INTPA este distribuit în ‘secțiuni de cooperare’ în cadrul a 100 de delegații la nivel mondial”, potrivit documentului, adăugând: „Acest model nu mai corespunde nevoilor de focus strategic crescut și agilitate operațională”.
DG gestionează Global Gateway al UE, o strategie europeană pentru a stimula legăturile inteligente, curate și sigure în sectoarele digital, energetic și de transport și pentru a întări sistemele de sănătate, educație și cercetare la nivel global, pentru care au fost alocate 300 de miliarde de euro pentru perioada 2021-2027.
Reformele drastice ar reduce centrele mondiale la 18. Aceste birouri sunt situate în Africa, Asia și America Latină/Caraibe, inclusiv în unele țări africane unde a fost stabilită o prezență strategică pentru gestionarea migrației. De exemplu, INTPA își va menține birourile în Ghana, Senegal și Etiopia, cu un accent special pe migrație, conform documentului. Aceste țări sunt printre cele mai comune naționalități ale solicitanților de azil care ajung în Europa pe rute neregulate.
O altă schimbare drastică pentru divizie, menționată în document, este plasarea activităților sale sub conducerea Serviciului European de Acțiune Externă (EEAS), birourile de delegație ale UE sub conducerea reprezentantului de politică externă al UE, fostul prim-ministru estonian Kaja Kallas.