Războiul comercial declanșat de președintele american Donald Trump afectează grav mai multe țări din Europa Centrală și din Balcani, foarte dependente de economia germană, care se confruntă cu dificultăți, a avertizat marți Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), informează AFP, preluată de Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:
- articolul continuă mai jos -
„Schimbările recente în politica comercială americană au ocolit foarte puține țări”, iar pentru cele în care BERD intervine „impactul principal se resimte indirect prin piața germană”, a declarat pentru AFP Beata Javorcik, economista-șefă a BERD.
Deși Germania a cunoscut un ușor ritm de creștere la începutul anului 2025, după doi ani de recesiune, cea mai mare economie a Europei este zguduită de războiul comercial declanșat de SUA într-un moment în care industria sa este, de asemenea, într-o situație precară și se așteaptă ca PIB-ul său să stagneze în acest an, transmite Agerpres.
Exporturile cehe către Germania reprezintă un sfert din PIB-ul țării, în timp ce pentru Macedonia de Nord ele reprezintă 20%, subliniază Javorcik. Ele sunt, de asemenea, predominante pentru Slovacia și Ungaria și, într-o măsură mai mică, pentru Polonia și Slovenia.
Este, de asemenea, resimțit impactul războiului comercial dintre SUA și China, însă reducerea drastică a taxelor vamale anunțată luni de cele două țări „demonstrează voința administrației americane de a negocia”, conform economistei poloneze. „Aceasta ne oferă speranța că va fi încheiat un acord între UE și SUA”, ceea ce „va avea efecte pozitive asupra regiunilor noastre”, a adăugat ea.
Impactul războiului comercial asupra țărilor din Europa Centrală și de Est
Fondată în 1991 pentru a ajuta țările din fostul bloc sovietic să treacă la o economie de piață, BERD și-a extins de atunci domeniul de activitate pentru a include țări din Orientul Mijlociu, Asia Centrală și Africa de Nord.
BERD, care își desfășoară reuniunea anuală la Londra până joi, a revizuit ușor în scădere marți prognozele de creștere pentru regiunile pe care le acoperă, pentru care prevede acum o creștere a PIB-ului de 3% în acest an (- 0,2 puncte procentuale).
Slovacia este în mod special afectată de taxele vamale americane, potrivit BERD, deoarece țara exportă automobile. Beata Javorcik a remarcat, de asemenea, că „5% din populația slovacă lucrează” în acest sector.
AFP amintește că președintele american Donald Trump a lansat o ofensivă protecționistă pe toate fronturile, ce include în special taxe vamale suplimentare de 25% pentru automobile.