Europa de Sud-Est – amenințări mai mari cu privire la siguranța energetică

berc ars, energie, electricitate, curent Sursa foto: Pixabay

Consumul de energie în statele membre UE din Europa de Sud-Est se estimează că va rămâne neschimbat până în anul 2040, cu o reducere semnificativă a carbunelui, în timp ce consumul în țările din afara UE și în Turcia va crește cu 40%, respectiv 50%, cu estimarea însă că utilizarea carbunelui va rămâne la același nivel. Ambele grupuri de țări se confruntă cu amenințări mai mari la adresa securității energetice decât restul Europei, potrivit raportului South East Europe Energy Outlook 2021/2022, elaborat de Institutul Energetic pentru Europa de Sud-Est (IENE), arată o analiză realizată de Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador.

Studiul include date cu privire la 15 țări: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, Kosovo*, Muntenegru, Macedonia de Nord, România, Serbia, Slovenia, Turcia, precum și Israel și Ungaria, care nu au fuseseră incluse în raportul din 2017, după cum se precizează într-o notă redactată în acest sens de Ambasada Greciei la Belgrad.

Abordare regională

Analize Economedia

Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda
noii directori de la Transelectrica - Economedia
crestere economica grafic calcule foto pexels-pixabay
retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu

IENE a aplicat o abordare regională, deoarece Europa de Sud-Est, datorită istoriei sale, a fondului său cultural și mediului urban și industrial actual, este o singură regiune, atât din punct de vedere geografic, cât și din punct de vedere geopolitic, și are un impact puternic asupra restului Europei și Europei de Est, potrivit lui Kostis Stampolis, președinte și director executiv al IENE.

Stampolis a precizat că cei trei piloni ai politicii energetice a UE sunt competitivitatea, sustenabilitatea și securitatea aprovizionării, dar a remarcat că aceasta din urmă a fost neglijată de cei responsabili, ceea ce a făcut ca UE să devină complet dependentă de Rusia.

Importanța strategică

Din cauza poziției sale geografice, a proximității față de zonele de conflict cu risc ridicat (de ex. Siria, Irak, Ucraina), din cauza fluxului de refugiați din Orientul Mijlociu și Africa de Nord și din cauza situării unora dintre țări (de exemplu Turcia, Grecia, România) în puncte vitale de intrare pentru aprovizionarea cu energie, regiunea Europei de Sud-Est se confruntă cu amenințări mai mari la adresa securității energetice decât restul Europei.

Soluțiile pe termen scurt și mediu pentru asigurarea securității energetice sunt consolidarea mecanismelor de urgență și solidaritate și menținerea unor stocuri suficiente de petrol, cărbune și gaze. Obținerea unui mix energetic echilibrat este cea mai bună opțiune pe termen lung atât la nivel național, cât și regional.

Stabilizare până în 2040

Potrivit studiului legat de perspectivele energetice ale Europei de Sud-Est 2021/2022, consumul intern brut în statele membre UE din sud-estul Europei – Bulgaria, Croația, Cipru, Grecia, România și Slovenia – se va stabiliza până în 2040.

Reducerea consumului de cărbune este evidentă și se îndreaptă către un nivel minim până în 2040, în timp ce ponderea produselor petroliere este în scădere. Se prevede că sursele regenerabile de energie și energia nucleară își vor crește ponderea, se arată în raport.

Aceste țări vor rămâne importatoare nete, dar dependența de import va scădea între 2020 și 2030 și apoi se va stabiliza la aproape 42%. Se preconizează că țițeiul și produsele petroliere vor acoperi majoritatea importurilor (68% în 2040).

Ponderea surselor de energie regenerabilă este de așteptat să crească cu 70% în Balcanii de Vest.

O imagine diferită

Un rezultat complet diferit este prognozat cu privire la consum în cele șase țări din Balcanii de Vest: Albania, BBE, Kosovo *, Muntenegru, Macedonia de Nord și Serbia, spune Stampolis. Este de așteptat o creștere cu  cu aproape 40% între 2015 și 2040, dar se va folosi aceeași cantitate de carbune, cu o ușoară reducere a ponderii acestuia în consumul total.

Gazul natural este un combustibil în curs de dezvoltare, cu o creștere treptată, dar continuă. Se estimează că energia regenerabilă va crește cu 70%, dar încă reprezintă doar 20% din consumul total.

Balcanii de Vest și Turcia

Balcanii de Vest vor rămâne un importator net de energie, dependența lor de importuri crescând la 42% în 2040, de la 33% în 2015. Similar țărilor UE din regiune, este de așteptat ca țițeiul și produsele petroliere să reprezinte cea mai mare parte din importurilor.

Consumul în Turcia este de așteptat să crească cu 50%

În Turcia, se estimează o creștere a consumului cu peste 50% între 2020 și 2040. Potrivit lui Stampolis, această creștere se datorează dezvoltării economice și creșterii demografice.

Rolul surselor regenerabile de energie este de așteptat să crească semnificativ, ajungând la 28% în 2040, în timp ce contribuția cărbunelui va scădea la 23% în 2040, iar contribuția gazelor naturale este de așteptat să scadă la 17%, conform previziunilor. Cu toate acestea, nu se așteaptă ca țara să-și diminueze cantitatea de cărbune pe care o va arde.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: