Europa Liberă: Digitalizarea României, pe mâna unor tineri politicieni fără experiență/ Subsecretarii de stat „entry level”

Redacția aug. 10, 2023 2 comentarii
calculator, job, grafice

Una din cele mai importante instituții, cea responsabilă de modernizarea României prin digitalizare, are la conducere doi tineri fără niciun fel de experiență, nici în domeniu, nici de management, arată o investigație Europa Liberă. Cei doi vicepreședinți sunt susținuți, fiecare, de câtre unul dintre partidele de la putere.

Maria Alexandra Chivu și Andrei Niculae au ajuns subsecretari de stat la vârsta la care colegii lor de generație abia își găsesc joburi entry level la companii private.

Premierul Marcel Ciolacu a semnat, pe 2 august, numirea Mariei Alexandra Chivu în funcția de vicepreședinte al Autorității pentru Digitalizarea României (ADR). Tânara, de numai 27 de ani, a fost pentru câteva luni angajată asistent la autoritatea cu pricina. Acum a ajuns subsecretar de stat.

Nu există multe informații publice despre tânăra din conducerea Autorității pentru Digitalizarea României. Nu are, încă, un CV pe pagina de internet a instituției și nici alte activități care să lase urme în spațiul public. În decizia semnată de Marcel Ciolacu a fost prima oară când numele său a apărut public.

Pe pagina sa personală de Facebook scrie că a terminat Facultatea de Matematică/Informatică din Brașov, începută în 2015, și că este studentă la master, la Universitatea din București, unde studiază Managementul Crizelor, din 2021. Se prezintă pe pagina de socializare cu «Toate le pot întru Hristos, Cel care mă întăreşte».

Activitatea sa politică a început la TSD Brașov, în 2017, după cum arată o postarea a formațiunii politice. Iar de atunci, postările sale sunt aproape în majoritate dedicate partidului.

Sursa foto: Maria Chivu, Facebook

Prima mențiune a sa ca angajat al statului este din septembrie 2022. Alexandra Elena Chivu a depus declarație de avere ca asistent la Autoritatea pentru Digitalizarea României, declarație din care nu reiese că ar fi avut un loc de muncă anterior.

Pe 2 august, premierul Marcel Ciolacu a semnat numirea sa în funcția de vicepreședinte al ADR. În aceeași zi, Elena Alexandra Chivu a mulțumit public PSD Brașov pentru susținere. Și TSD Brașov a felicitat-o pentru funcție.

Noul vicepreședinte al ADR nu a răspuns întrebărilor transmise de Europa Liberă.

Elena Alexandra Chivu l-a înlocuit la conducerea ADR pe Dragoș Tohănean, IT-ist de meserie, cu MBA și experiență la mai multe companii de top locale sau multinaționale, profesor asociat la Facultatea de Matematică și Informatică din Universitatea Transilvania Brașov.

Andrei Niculae, numit subsecretar de stat la câteva luni de la absolvirea facultății

Cel de-al doilea vicepreședinte al Autorității, numit în decembrie 2022, este Andrei Niculae, 23 de ani.

Andrei Niculae a absolvit liceul Laude-Reut, școală privată din Capitală unde taxa anuală este de aproximativ 10.000 de euro. Este licențiat în Științe Politice, în 2022.

Foto: Andrei Niculae, Facebook

A lucrat în timpul facultății în Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva Covid-19, la comunicare. Când comitetul s-a desființat, Andrei Niculae a ajuns la ADR, tot la comunicare, deși era încă student. Este și vicepreședinte al tinerilor liberali.

Tatăl său, Aurel Niculae a fost președinte PUNR Călărași, apoi deputat PNL. Aproape toată viața a lucrat la Regia Patrimoniului de Stat, acolo unde este și acum consilier. Mama este fiica actorilor George Motoi și Cezara Dafinescu.

Europa Liberă l-a întrebat pe Andrei Niculae ce îl recomandă pentru postul extrem de important în care a fost numit. A răspuns că e un tânăr care a ales să se implice în politică pentru a schimba România. Și că are experiența Consiliului Național al Elevilor unde a fost prim-vicepreședinte.

Cele câteva luni petrecute la comunicare în ADR l-au ajutat să-și facă o imagine de ansamblu asupra instituției. Așa că a fost nominalizat de partid ca vicepreședinte.

Articolul integral AICI

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *