Eurostat: 17% dintre angajații din UE lucrează cu jumătate de normă / România și Bulgaria, cei mai puțini angajați cu jumătate de normă din UE

bar restaurant chelner bacsis Sursa foto: Pixabay

În 2023, ponderea angajaților cu normă parțială cu vârste cuprinse între 20 și 64 de ani în UE a fost de 17,1%, în ușoară creștere față de 16,9% în 2022. Privind înapoi în ultimii 10 ani, ponderea lucrătorilor cu fracțiune de normă a înregistrat o tendință de scădere lentă, dar constantă, de la 19,1% în 2014 și 2015 la 16,9% în 2022, crescând doar anul trecut, arată Eurostat.

Ponderea locurilor de muncă cu fracțiune de normă pentru bărbați a rămas stabilă la aproximativ 8 % în toată această perioadă, însă pentru femei ponderea a scăzut cu 3,9 puncte procentuale (pp) de la 31,8 % în 2014 la 27,9 % în 2023.

Evoluția ocupării cu fracțiune de normă în UE, grupa de vârstă 20-64 de ani, % din ocuparea totală a forței de muncă, 2014-2023. 

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Cea mai mare parte a persoanelor care lucrează cu fracțiune de normă au fost femei cu copii

În 2023, aproximativ o treime (31,8 %) din femeile cu vârsta cuprinsă între 25 și 54 de ani care aveau copii și erau angajate în UE lucrau cu fracțiune de normă, față de 20,0 % din femeile fără copii. În schimb, în rândul bărbaților, doar 5,0% dintre cei cu copii lucrau cu fracțiune de normă, comparativ cu cei fără copii (7,3%). Prin urmare, diferența dintre femeile și bărbații cu copii în ceea ce privește ponderea muncii cu fracțiune de normă a fost de 26,8 pp în 2023, iar în cazul bărbaților și femeilor fără copii, aceasta a fost mai mică de jumătate, cu 12,7 pp.

Cea mai mare diferență între femeile și bărbații cu copii a fost înregistrată în Austria, o diferență de 61,2 pp (69,2% față de 8,0%). Germania și Țările de Jos au urmat cu diferențe de 57,2 pp și 54,8 pp. Aceste 3 țări din UE au, de asemenea, cele mai mari procente de femei cu copii care lucrează cu jumătate de normă.

România este singura țară din UE în care ponderea bărbaților cu și fără copii care lucrează cu fracțiune de normă este mai mare decât cea a femeilor: 2,9% și 3,5% pentru bărbații cu și fără copii față de 2,4% și 2,7% pentru femeile cu și fără copii.

Datele arată că ponderea femeilor angajate cu copii care lucrează cu jumătate de normă a depășit-o pe cea a femeilor fără copii în toate țările UE, cu excepția Danemarcei, Finlandei, Letoniei, Greciei și României.

Ocuparea cu fracțiune de normă în funcție de sex și de componența gospodăriei, grupa de vârstă 25-54 de ani, % din totalul ocupării în fiecare categorie, 2023. 

În România, pentru categoria de vârstă 18+,  în cazul adulților care au copii, media contractelor part-time este de 3,1%, iar în cazul celor fără copii, media este de 4%. În Bulgaria, numărul acestor contracte este sub 2%, iar Eurostat menționează că unele date nu pot fi considerate ca fiind de încredere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: