Eurostat: Germania a economisit în septembrie mai puţin gaz decât multe alte state din Uniunea Europeană. Consumul a scăzut cu doar 7,4% față de media ultimilor 5 ani

germania, steag, drapel, berlin Sursa foto: Unsplash / Maheshkumar Painam

Germania a economisit în ultimele săptămâni mai puţin gaz decât multe alte state membre ale Uniunii Europene şi nu se încadrează în angajamentele asumate, conform unor date ale Comisiei Europene consultate de agenţia DPA.

Deşi în luna august Germania a consumat cu 28% mai puţin gaz faţă de media ultimilor cinci ani, economia de gaz realizată de cea mai mare economie a Uniunii Europene în septembrie a fost de numai 7,4% faţă de respectiva medie, relevă datele Eurostat, oficiul de statistică al Comisiei Europene.

Pentru a ajuta în special Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc şi de a cărei economie este legată cea a întregului bloc comunitar, Comisia Europeană a cerut statelor UE să-şi reducă consumul de gaze cu 15% în perioada august 2022 – martie 2023, faţă de media ultimilor cinci ani, în contextul perturbării aprovizionării provocate de războiul din Ucraina şi de sancţiunile împotriva Rusiei.

Analize Economedia

software, calculator, IT
CV locuri de munca job
MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR

Primită nefavorabil de unele state membre, propunerea Comisiei fost în final inclusă într-un acord încheiat în luna iulie la nivelul UE, care prevede însă că această reducere va fi deocamdată voluntară, dar în cazul unui ”risc de penurie gravă” de gaze executivul comunitar o poate face să devină obligatorie, cu unele excepţii pentru mai multe state membre.

Pe ansamblul blocului comunitar economia de gaz a fost de 14% în august şi 15% în septembrie.

Dintre cele 27 de state membre ale UE, Finlanda, Suedia şi Letonia şi-au redus cu mai mult de jumătate consumul de gaze naturale în septembrie. În schimb, în aceeaşi lună au înregistrat creşteri ale consumului de gaz faţă de media ultimilor cinci ani Slovacia (+5.5%), Irlanda (+2.1%) şi Spania (+0.9%).  

 

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: