Eurostat: Primele estimări ale veniturilor pentru 2021 arată o redresare după COVID-19/ În România a scăzut rata riscului de sărăcie

risc saracie foto harta Sursa: Eurostat

Până la sfârșitul anului 2021, venitul median disponibil al gospodăriilor din UE a crescut cu 3,6% față de 2020, arată cele mai recente date publicate de Eurostat. Se estimează că venitul din ocuparea forței de muncă a crescut puternic, rămânând în același timp ușor sub nivelul de dinaintea pandemiei. Rata de risc de sărăcie a rămas stabilă, cu rate diferite de la o țară la alta. În România, rata sărăciei a scăzut.

Aceste informații provin din primele estimări ale inegalității veniturilor în 2021 publicate de Eurostat. Estimările anticipează indicatorii finali ai veniturilor din datele din statisticile Uniunii Europene privind venitul și condițiile de viață (EU-SILC) colectate în cursul anului 2022.

“Pandemia COVID-19 a dus la o reducere semnificativă a activității economice, inclusiv la închiderea temporară a unor sectoare de activitate, ceea ce a dus la o creștere fără precedent a numărului de lucrători absenți de la locul de muncă sau cu program redus și la pierderi de venituri din muncă. Ca reacție, guvernele au introdus scheme de sprijin temporar pentru a compensa impactul crizei COVID-19. La nivelul UE, primele estimări pentru anul 2021 indică o evoluție pozitivă în întreaga distribuție a veniturilor, cu creșteri semnificative pentru gospodăriile cu venituri mici. Această evoluție este în concordanță cu principalele tendințe de pe piața forței de muncă și cu reducerea substanțială a numărului de lucrători afectați de măsurile temporare de control COVID-19. În plus, sistemele de protecție socială menite să stabilizeze salariile și veniturile gospodăriilor au continuat să fie puse în aplicare în multe state membre”, notează Eurostat.

Analize Economedia

salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta
452710313_472208142236025_2821867466000769013_n
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
tineri joburi IUF- The International University Fair
crestere economica, grafic
bani, lei, moneda

Rata riscului de sărăcie a rămas stabilă

Primele estimări arată, de asemenea, că rata riscului de sărăcie în UE a rămas stabilă în 2021, însă situația a variat între statele membre ale UE, în special atunci când se evaluează efectele cumulate.

În comparație cu valorile din 2019, înainte de pandemie, în 2021, pentru statele membre cu date disponibile, 5 dintre acestea au înregistrat o creștere a ratei sărăciei în perioada 2019-2021, dintre care 4 au fost semnificative din punct de vedere statistic: Grecia, Croația, Letonia și Țările de Jos.

În 11 state membre, rata sărăciei a fost stabilă, iar în restul de 7, s-a estimat că a scăzut: Bulgaria, Finlanda, Cipru, Germania, Lituania, România (-2) și Suedia.

Sursa: Eurostat

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: