În 2022, producția combinată recoltată în UE de pepeni, căpșuni, piersici și nectarine a fost de 8,6 milioane de tone, ceea ce reprezintă o scădere de 6,3% față de nivelul din 2021 (9,2 milioane de tone). Această scădere s-a datorat producției recoltate mai mici de pepeni (-9,5% în 2022) și de pepeni verzi (18,4% în 2022). Producția de piersici și nectarine a crescut (+5,6% în 2022), iar cea de căpșuni a rămas relativ neschimbată.
Spania a fost principalul producător de fructe de vară din UE
Spania este unul dintre principalii producători de fructe de vară din UE. Țara a produs aproape jumătate (45,4%) din pepenii din UE (45,4%), aproape o treime (32,0%) din pepenii galbeni și mai mult de un sfert (27,3%) atât din căpșuni, cât și din piersici și nectarine (26,9%) în 2022.
De asemenea, Italia a produs puțin peste o treime (36,1%) atât din cantitatea de pepeni galbeni in UE, cât și din piersici și nectarine (35,6%), precum și un sfert (25,6%) din pepenii roșii.
Pentru anumite fructe de vară, alți membri ai UE au fost producători cheie: Polonia s-a clasat pe locul al doilea în ceea ce privește producția de căpșuni (16,7% din totalul UE), Grecia pe locul al doilea în ceea ce privește producția de piersici și nectarine (27,1%) și pe locul al treilea în ceea ce privește producția de pepeni (12,4%), Franța pe locul al treilea în ceea ce privește producția de pepeni galbeni (18,8%), iar Germania pe locul al treilea în ceea ce privește producția de căpșuni (11,1% din totalul producției UE).