Eurostat: România, pe primul loc în UE la creşterea vânzărilor cu amănuntul, în mai

cumparaturi inflatie Sursa foto: Dreamstime

Volumul comerţului cu amănuntul a rămas nemodificat în zona euro şi a scăzut cu 0,1% în Uniunea Europeană în mai, comparativ cu luna precedentă, când nivelul din zona euro a rămas stabil, iar UE a raportat o creştere de 0,1%, conform datelor publicate joi de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat).

Aceleași date mai arată că România este statul membru UE cu cea mai mare creştere a vânzărilor cu amănuntul, de la o lună la alta.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile date, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu luna precedentă, s-a înregistrat în România (3,3%), Portugalia (3,2%) şi Suedia (1,6%).

Cele mai semnificative scăderi au fost în Slovenia (minus 5,3%), Luxemburg (minus 4,5%) şi Polonia (minus 3,7%).

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 0,3%, în timp ce vânzările de combustibili auto au crescut cu 0,3%, iar cele de produse non-alimentare nu s-au modificat.

În mai, comparativ cu perioada similară din 2022, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 2,9% în zona euro şi cu 3% în Uniunea Europeană.

În rândul statelor membre UE pentru care sunt disponibile datele, cea mai mare creştere a volumului comerţului cu amănuntul în mai, comparativ cu perioada similară din 2022, s-a înregistrat în Spania (7,3%), Cipru (6,1%) şi Malta (3,3%), cele mai semnificative scăderi fiind în Slovenia (minus 13,4%), Ungaria (minus 12,3%) şi Estonia (minus 9,6%).

România a raportat un avans anual de 3,2% în mai, faţă de un declin de 0,6% luna precedentă.

În UE, vânzările de alimente, băuturi şi tutun au înregistrat un declin de 3,5%, cele de combustibili auto au scăzut cu 2,5% iar cele de produse non-alimentare au înregistrat un recul de 2,4%.

Sursa foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *