Eurostat: România stă mai bine decât Austria, Irlanda, Franța și Malta la reciclarea deşeurilor de ambalaje din plastic. Clasamentul este făcut cu datele din 2019

reciclare plastic

România este sub media europeană la reciclarea deșeurilor din ambalaje din plastic, dar este în fața unor țări precum Austria, Irlanda, Franța și Malta, arată datele Eurostat publicate joi.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, în anul 2019, în România au fost reciclate 31,1% din deşeurile de ambalaje din plastic, faţă de 30,8% în Austria, 27,8% în Irlanda, 26,9% în Franţa și 15,4% în Malta. 

Mai puțină reciclare a plasticului din cauza schimbării metodei

Procentajul de reciclare a scăzut în 2020 în Franța la 21,4 la sută, dar asta s-a întâmplat pentru că atunci au intrat în vigoare norme mai stricte pentru raportarea reciclării. Acestea includ un punct de calcul armonizat pentru reciclare și o contabilizare mai strictă a fracțiunilor de materiale de ambalaj compozite.

Din acest motiv, s-a observat o scădere provizorie de 3 puncte procentuale (de la 41% în 2019 la un procent estimat de 38% în 2020), la nivelul Uniunii Europene.  

Eurostat precizează că în cazul a 9 țări, printre care și România, nu sunt disponibile date pentru anul 2020, iar comparația cu Austria, Irlanda, Franța și Malta nu mai poate fi făcută.

Deșeuri de ambalaje din plastic: 38% reciclate în 2020

Fiecare persoană din Uniunea Europeană a generat, în medie, 34,6 kilograme de deşeuri de ambalaje din plastic în 2020 iar din această cantitate doar 13 kilograme (sau 38%) au fost reciclate, arată datele publicate joi de Eurostat.

Sursa foto: Eurostat

În rândul statelor membre, cele mai bune performanţe se înregistrează în Slovacia, Lituania, Germania, Belgia, Slovenia, cu rate de reciclare cuprinse între 46 și 57 la sută.

La polul opus, mai puţin de o treime din deşeurile de ambalaje din plastic sunt reciclate în Irlanda, Austria, Ungaria, Danemarca și Franţa. Pe ultimul loc în clasament se află Malta cu doar 10 la sută.

Între 2010 şi 2020, volumul deşeurilor de ambalaje din plastic generate per locuitor a crescut cu 23% (sau 6,5 kilograme). În aceeaşi perioadă a crescut şi volumul deşeurilor de ambalaje din plastic reciclate cu 32% (sau 3,2 kilograme). În pofida acestui progres, cantitatea de deşeuri de ambalaje din plastic care nu a fost reciclată a crescut cu 3,4 kilograme pe cap de locuitor comparativ cu 2010 ca urmare a unei creşteri mai mari a cantităţii de deşeuri de ambalaje din plastic generate. 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *