Evaluatorii autorizați avertizează: Calcularea impozitului pe proprietate la valoarea din grila notarială „va conduce la un blocaj” și va crea dificultăți statului în stabilirea și colectarea impozitelor

imobiliar, locuinta, prima casa Sursa foto: FNGCIMM

Coaliția de guvernare vrea să schimbe modul în care se calculează impozitul pe proprietate și să ia în calcul valoarea din grila notarială. Însă evaluatorii autorizați susțin că acest lucru nu se poate aplica în practică, că schimbarea modului de calcul în acest fel va duce la un blocaj și că va crea dificultăți statului în stabilirea și colectarea impozitelor.

Modificările fiscale planificate de coaliție vizează și ca impozitarea proprietăților să se facă la valoarea reală, urmând ca până la realizarea unui sistem de evaluare să fie folosite grilele notarilor. Impozitarea va fi pe categorii rezidențial/nerezidențial (se renunță la impozitarea pe persoana fizică versus persoană juridică). Până la realizarea unui sistem digital și actualizat de evaluare în timp real a valorii proprietăților, se va folosi grila notarială. Acest principiu va fi aplicat atât la clădiri cât și la terenuri.

Asociația Națională a Evaluatorilor Autorizați din România susține însă că folosirea grilei notariale va duce la un blocaj.

Conform ANEVAR, această „grilă notarială” se numește „Studiu de piață” și, conform Codului fiscal, trebuie să conțină valorile minime consemnate pe piaţa imobiliară specifică în anul precedent.

Conform modificării Codului fiscal din decembrie 2021, prin Legea nr. 308/2021, elaborată fără consultarea ANEVAR, „Studiul de piață va fi
întocmit de către experți evaluatori autorizați”.

Astfel, ANEVAR precizează că aceste studii de piață care se vor întocmi pentru anul 2023 sunt asimilate analizei pieței imobiliare și nu includ niciun proces de estimare a valorii proprietăților, ci doar o prezentare din informațiile publice a datelor privind prețurile minime consemnate în anul anterior.

Evaluatorii subliniază faptul că în zonele unde nu există piețe active (în care nu sunt înregistrate tranzacții) sau pe segmentele de piață unde nu au fost tranzacții, studiile nu vor prezenta valori.

„Considerăm că utilizarea acestor studii pentru stabilirea valorilor impozabile a proprietăților va genera multe situații în care acestea nu vor putea fi identificate/încadrate, situație care va conduce la un blocaj, astfel utilizarea studiilor va crea dificultăți statului în stabilirea și colectarea impozitelor”, arată ANEVAR.

Conform Asociației, sistemul actual de estimare a valorilor impozabile poate fi adaptat astfel încât să se asigure obiectivele asumate prin PNRR de trecere a valorii impozabile spre valoarea de piață, dar nu prin utilizarea studiilor de piață menționate în Codul fiscal.

Sursa foto: FNGCIMM

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *