EXCLUSIV Azomureș și-a oprit iar producția. „N-avem ce face cu gazul din intern, așa că exportăm”

Azomures

Combinatul de îngrășăminte Azomureș (unicul care încă mai produce) s-a închis din nou, după ce a funcționat pentru o lună și jumătate, potrivit informațiilor de piață. Această unitate de producție funcționează sincopat de circa trei ani, mai multă stă închis decât deschis, acest lucru întâmplându-se din cauza prețului gazului. Gazul este materia primă în industria îngrășămintelor care acoperă peste 60% din input-uri. Când gazul este mai ieftin, Azomureș a funcționat. Acum, cu problemele din Orientul Mijlociu și cu anunțul Ucrainei că nu va mai permite tranzitul gazului rusesc către Europa, a început să se scumpească din nou, așa că patronii elvețieni (Ameropa) ai Azomureș au oprit iar producția.

Faptul că Azomureș nu mai consumă gaz se vede și în datele interactive Transgaz. Tranzitul de gaze către Ungaria și Republica Moldova se menține, dar, suplimentar, exportăm din producția internă peste două milioane metri cubi către Ucraina și Ungaria. Putem face acest lucru pentru că depozitele sunt deja pline la 88% și vor fi, într-o lună, la 100%.

Analize Economedia

MixCollage-21-Dec-2024-07-15-PM-1798
economie 2024
grafic crestere dreamstime
tranzactii calcula fuziuni
locuinta constructii bricolaj
salariu, bani, lei
turcia, ankara, steag, flag, drapel, istanbul, alegeri
bani, lei, bancnote, cash, numerar
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
bursa, indice bursier, investitii, scadere, grafic
inflatie bani echilibru balanta
la veterinar
camioane UMB autostrazi
Donald Trump
Colaj bani lei Marcel Ciolacu
Bani, investitie, economii
Marcel Ciolacu, premier
Incredere
constructii, locuințe, bloc, muncitori, șantier
cristian mihai ciolacu, nepotul premierului
Emil Boc, Sorin Grindeanu
Ministerul Energiei Sursa foto Peter Szijjarto
tbb foto event
productie, fabrica
Donald Trump, Trumponomics
euro, moneda, bancnote, bani
bani, finante, lei, financiar, deficit
Mugur Isarescu, guverantorul BNR
Azomures
inflatie bani echilibru balanta

Gazele intră în țară din Bulgaria, prin punctul Negru Vodă. Ele vin via Turcia și sunt, în esență, de proveniență rusească. Ar mai putea fi anumite cantități de gaze azere și chiar turcești. Turcia a ajuns în postura să poată exporta gaze, în ciuda faptului că este în mare parte dependentă de importuri pentur că a început exploatarea zăcămintelor din Marea Neagră.

România își asigură mare parte din consum din producția internă, la care se adaugă anumite cantități din import. De la sfârșitul lui 2026, ar trebui să înceapă extracția gazului din Marea Neagră, ceea ce ar duce la o dublare a producției. La acel moment, România ar putea deveni furnizor major de gaze în regiune.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: