Teste PCR, concedii medicale și costuri cu medicii de familie – toate reprezintă costuri majore pentru bugetul central în 2020 și 2021. Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Andrei Baciu, a declarat pentru Economedia și G4Media că în primele două luni din acest an s-au cheltuit sume mai mari decât în tot anul 2020 pe concedii medicale şi telemedicină.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

- articolul continuă mai jos -

Baciu, care este și vicepreşedinte al Comitetului Naţional de Vaccinare anti-covid, susţine că în doar două luni din acest an, statul a plătit pentru concedii medicale mai bine de 50 de milioane de lei.

„Acest val al pandemiei vine automat cu nişte costuri enorme, asta după ce 2020 a fost un an greu, cu mulţi bani alicați pentru îngrijirea şi tratamentul pacienţilor infectaţi cu SARS-COV2. Cifrele ne arată că în doar două luni din acest an, ianuarie şi februarie 2021, s-au plătit concedii medicale în valoare de 50,7 de milioane de lei. Anul trecut, din martie şi până în decembrie, plăţile totale au fost de 78,7 de milioane de lei. Aceste cifre ne arată și care este evoluţia pandemiei”, a spus Baciu.

Analize Economedia

om robot industria automotive
studenti, universitate, academie, absolventi
Piața de curierat, România, Cargus, Sameday, Fan Courier, Profit net, Cifră de afaceri, Pachet
Fermier cu legume
Linie asamblare uzina Dacia Mioveni (4)
Imagine apa piscină
Job, căutare de job, șomeri, tineri șomeri
Knauf Insulation, fabrica vata minerala sticla
George-Simion-Nicusor-Dan (1)
Steaguri Romania si UE
bani, lei, finante, bancnote, euro, 5 lei
bec iluminat, becuri
piata auto, uniunea europeana, romania
recesiune
sua dolari drapel ajutor steag flag us bani karolina-grabowska-4386425
Piata 9 restaurant
recesiune
tineri programatori foto
Corinthia
criza de ouă din SUA
2265634-800x534
retea electrica - Transelectrica
digitalizare, calculator, cod, programare
statele unite, sua, washington, china, beijing, putere, geopolitica, razboi economic comercial, sanctiuni economice
antreprenoare, femeie, business, tech
tineri joburi IUF- The International University Fair
parc nufarul
economie razboi bani
romania germania
Concedieri scaderi economie

Costurile sunt semnificativ mai mari şi pentru serviciile de monitorizare ale medicilor de familie. În ultimul an, mai bine de 13 milioane de lei au fost plătite către cabinetele medicale.

„Medicii de familie au contat enorm în acest an. Au fost alături de pacienţii cu forme uşoare, alături de contacţii lor, le-au recomandat tratament şi le-au oferit tot sprijinul pentru a trece peste perioada de izolare sau carantină. Telemedicina a costat în 2020, între martie şi decembrie, 7,3 milioane de lei. Şi aici avem o creştere semnificativă pentru începutul acestui an. 6 milioane de lei au fost viraţi către cabinetele medicilor de familie pentru aceste servicii de monitorizare doar pentru primele 2 luni, ianuarie şi februarie 2021. Această sumă reprezintă 82% din totalul alocat anul trecut pentru aceste servicii”, a mai spus Andrei Baciu pentru Economedia și G4Media.

Cât despre testarea RT-PCR, secretarul de stat spune că s-au cheltuit peste 123 de milioane de lei în primele 6 luni de la izbucnirea pandemiei de coronavirus.

„Capacitatea de testare a crescut mult faţă de anul trecut. În perioada martie – septembrie 2020, în aceste 6 luni au fost făcute plăţi în valoare de 123.115.200 lei pentru testele RT-PCR”, a spus Baciu.

El a aratătat că în primele 6 zile, de când a fost dat startul etapei a 3-a a campaniei de vaccinare, pe listele de aşteptare s-au înscris mai bine de 746 de mii de români. Acesta susţine că vaccinarea e singura modalitate de a scăpa de virus şi precizează că valurile pandemiei se văd şi în cifre: “până sâmbătă, ora 19:00, aveam înregistrate pe listele de aşteptare 746.382 persoane. Până la urmă, aceasta este singura modalitate de a scăpa de aceste vremuri. În primul rând ne dorim să nu mai avem cazuri grave şi nici decese”.