EXCLUSIV Francezii de la Air Liquide au cumpărat un teren de 10.000 de metri pătrați lângă București, pentru a construi o fabrică de butelii de oxigen, azot, argon și CO2

Air Liquide

Compania Air Liquide România, filiala locală a grupului francez din industria gazelor Air Liquide, a cumpărat recent un teren de 10.000 de metri pătrați în Chitila, lângă București, pentru a construi o fabrică unde compania vrea să umple butelii de oxigen, azot, argon și CO2, a declarat pentru Economedia Thierry Ollivero, managing director Air Liquide România.

Construcția fabricii va fi gata la sfârșitul anului 2023, începutul anului 2024, iar investiția totală este de aproximativ 5 milioane de euro. Potrivit reprezentantului Air Liquide România, capacitatea de producție este confidențială, la fel și numărul de angajați.

„Compania se dezvoltă destul de repede și, într-adevăr, plănuim să investim destul de mult în România. În general, aceste investiții sunt confidențiale, dar pot spune că tocmai am cumpărat un teren de 10.000 metri pătrați în Chitila, lângă București, pentru a construi o nouă fabrică acolo”, spune Thierry Ollivero.

În ceea ce privește direcțiile de investiții în România pentru următorii 3-5 ani, Thierry Ollivero spune că este vorba despre producția și distribuția de oxigen și hidrogen, în care compania vrea să investească zeci de milioane de euro.

„Restul investițiilor noastre sunt legate de proiecte ale clienților pentru care nu am semnat încă un contract. Dar dacă vorbim despre următorii 3-5 ani, vorbim despre zeci de milioane de euro de investiții potențiale”, precizează acesta. 

Air Liquide produce, vinde și distribuie produsele sale (oxigen, azot, argon) pe întreg teritoriul României. Grupul francez are în total 65.000 de angajați, dintre care puțin peste 80 în România.

Francezii de la Air Liquide mai au deschis în România un centru de umplere pentru gazele industriale în Cluj-Napoca, care a fost inaugurat în anul 2014.

Compania a înregistrat în 2021 o cifră de afaceri de 99,6 milioane lei, în creștere față de 2020 (84 milioane lei). Profitul net înregistrat anul trecut un profit net de 6,4 milioane lei și un număr mediu de 77 de salariați.

În 2016, Air Liquide Vitalaire, filiala din România a liderului mondial de aparate de aer, a fost acuzată că mii de bătrâni dependenți de oxigen sunt executați silit și că înșală săracii din România, potrivit unei anchete publicate de Cătălin Tolontan.Vitalaire este brandul de aparate de oxigenoterapie al multinaționalei AirLiquide. Cu sediul în Franța, AirLiquide a devenit liderul mondial pe piața de gaze industriale, iar prin Vitalaire s-a extins și în zona dispozitivelor medicale: livrează aparate de oxigenoterapie pentru jumătate din glob.

Potrivit investigației Tolo.ro din 2016, firma Air Liquide Vitalaire (cu sediu în Iași) avea la vremea respectivă aproape 3.000 de procese împotriva clienților-pacienți.

De menționat că și în 2022 firmele cu nume Air Liquide active apar pe platformele publice cu zeci de dosare.
Potrivit datelor Confidas, Air Liquide România (București) are 121 de dosare în instanță, dar cele mai recente sunt legate de o procedură de faliment. Air Liquide Eastern Europe din Franța e unic asociat al firmei, care are și 511 contracte publice.

Există și o firmă Air Liquide Vitalaire România (București) în funcțiune – aceasta are 310 dosare în instanță și 467 contracte publice. Vitalaire gmbh Germania e unic asociat al firmei.

La o căutare pe portal-justiție.ro, apare că firma are zeci de dosare la judecătorii din toată țara (active inclusiv în 2022). Firma apare ca reclamant în procese împotriva a mai multe persoane fizice. Sunt și dosare în care pârâții au de plătit debit restant și penalități de întârziere.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia: