EXCLUSIV Marcel Ciolacu: Liderii coaliției depun proiectul legii offshore săptămâna viitoare în Parlament / Statul va primi 60% din venituri, iar companiile 40%

sonda offshore sursa ExxonMobil Foto: Sondă offshore / ExxonMobil

Liderii coaliției de guvernare vor depune la Parlament săptămâna viitoare proiectul legii offshore, a declarat în exclusivitate pentru Economedia liderul PSD Marcel Ciolacu.

Proiectul de lege va fi semnat de premierul Nicolae Ciucă, liderul PSD Marcel Ciolacu și liderul UDMR Kelemen Hunor.

Potrivit lui Marcel Ciolacu, veniturile obținute din exploatare vor fi distribuite în proporție de 60% către statul român și 40% către companiile investitoare, dar statul va reține în total 64%, după aplicarea tuturor taxelor.

Analize Economedia

retea electrica - Transelectrica
Ford Courier Craiova Otosan (1)
Schaeffler Romania 1
investitii bani
Nokian+Tyres+Romania+factory+1st+tire+02
Elena Deacu
calculator, job, grafice
automotive foto 2
Victor Moraru si Marian Neacsu
oameni bagaje
multime, oameni, populatie, demografic, trecere de pietoni
Mugur Isărescu, Banca Națională a României, BNR
bani, lei, finante, bancnote
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati, impozit, taxe
Vladimir Putin, Xi Jinping, presedinte, rusia, china, moscova, kremlin, beijing, presedinte, china, rusia
bani, finante, lei, financiar, deficit
Gameloft Romania Cluj Napoca
onrc, registrul comertului
onrc, registrul comertului
Jerome Powell, FED
sticle vin
turism calatorii bani
Euro bani fonduri cheltuieli risipă fraude
bani, lei, finante, bancnote, bani numarati
Borhanci_Bazin-de-inot_01
Luca
onrc, registrul comertului
Pod Argeș Grădiștea București Giurgiu
bani, finante, lei, financiar, deficit
aeroport iasi plecari

„Am convenit în Coaliție să rezolvăm situația Legii offshore care reglementează exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră. Cu toții suntem de acord în privința împărţirii veniturilor din această exploatare că cea mai mare parte să revină statului român şi o parte mai mică către companiile private. Mai exact, vorbim de un procent de 64% pentru stat și de, respectiv, 36% pentru firme. După 4 ani de amânări și ezitări, mă bucur că am ajuns la o concluzie din care românii vor avea, la final, de câștigat. Știm că există companii interesate care ar putea demara rapid exploatarea, o șansă cu atât mai importantă în contextul în care România dorește să reducă dependența de gazele rusești. Cei de la ANRM susțin că în partea românească a Mării Negre există zăcăminte de gaze estimate la 200 de miliarde de metri cubi, în condițiile în care consumul național este de aproximativ 11 miliarde de metri cubi”, a declarat Marcel Ciolacu pentru Economedia.

Legea offshore este aşteptată de mai multe companii pentru a putea începe exploatarea gazelor naturale în Marea Neagră.

OMV Petrom şi alţi producători de gaze au cheltuit mai multe miliarde de dolari timp de un deceniu pentru a se pregăti să extragă rezervele de gaze de aproximativ 200 de miliarde de metri cubi estimate a se găsi în platoul continental al României, doar pentru a vedea cum profiturile lor potenţiale vor fi afectate de o taxă offshore introdusă în legea din 2018.

Principalele nemulțumiri ale investitorilor au fost legate de faptul că se introducea un impozit suplimentar în mai multe etape, aplicat în funcție de creșterea prețului de vânzare al producției de gaze și la direcționarea banilor colectați din taxe și redevențe, cea mai mare parte din ei către stat. Astfel, statul ajungea să ia până la 90% din profiturile obținute din exploatarea de la Marea Neagră.

OMV Petrom şi ExxonMobil erau cei care au anunţat că vor lua în 2018 decizia de a investi însă, un an mai târziu, Exxon a decis să părăsească România să-și vândă participația pe care o deținea în perimetrul Neptun Deep în Marea Neagră. Compania românească Romgaz este acum aproape de a finaliza achiziția participației.

Pe 3 februarie 2022, din cauza lipsei legii offshore, OMV Petrom a anunțat că a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu resursele de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat Christina Verchere, CEO al companiei, într-un interviu pentru Agerpres.

Din cauza lipsei legii offshore, compania petrolieră americană Black Sea Oil&Gas (BSOG), operatorul și principalul concesionar al perimetrului offshore de gaze naturale Midia (MGD), cel mai avansat proiect nou de extracție de gaze din Marea Neagră românească, a declarat marți pentru profit.ro că a decis să trimită autorităților de la București o notificare privind intenția sa de a iniția o procedură de arbitraj împotriva statului român la Curtea Internațională de Arbitraj de pe lângă Camera de Comerț Internațională (ICC) de la Paris.

Urmărește mai jos producțiile video ale Economedia:

Comentarii

  1. 60 %ia statul? + Taxe și impozite + dividende de la Romgaz și OMV. Afacere buna pentru stat! Să nu se încurce din nou ițele și tot la gazul rusesc ajungem!

  2. A CATA SAPTAMANA VIITOARE ? Bai ciolane – bulibase PSD de pe la Buzau = Ne-am saturat de minciunile – hotiile si jafurile mafiotilor din PSD ! Ma intreb cat mai rezistam pana vom lua batele sa va juganim borfasilor – care ati adus Romania la SARACIE !

Comments are closed.

Comentarii

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.