OMV Petrom a amânat cu încă un an, pentru 2023, luarea unei decizii dacă va scoate sau nu resursele de gaze naturale din Marea Neagră, a declarat joi Christina Verchere, CEO al companiei, într-un interviu pentru Agerpres.
„Decizia finală de investiţie pentru Neptun Deep a fost amânată de mai multe ori în absenţa unui cadru fiscal predictibil şi competitiv. Modificarea Legii Offshore este esenţială pentru ca gazele naturale din Neptun Deep să fie produse. Faptul că, până acum, nu am văzut progrese, a dus la încă o amânare a deciziei finale de investiţie până în anul 2023”, a afirmat Verchere.
Oficialul OMV Petrom susține că situaţia de acum din piaţa energiei din România este cauzată, pe lângă contextul european, de lipsa investiţiilor în capacităţi noi de producţie, dar şi de faptul că, deşi avem resurse suplimentare de gaze, acestea stau blocate din cauza legislaţiei.
„În acest context european mai larg, piaţa energiei din România este influenţată negativ şi de lipsa investiţiilor în noi capacităţi de producţie. În plus, avem resurse suplimentare de gaze naturale, deja descoperite şi evaluate, cum este Neptun Deep, care nu au putut fi deblocate din cauza cadrului legislativ nefavorabil”, a spus ea.
Verchere afirmă că povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale este cea care descurajează investiţiile noi.
„Povara fiscală în ceea ce priveşte gazele naturale descurajează investiţiile noi. Regimul de impozitare este de şase ori mai mare decât media UE; pentru offshore este chiar mai mare, de zece ori peste media UE. Într-un context de piaţă cu preţuri ridicate la gaz, impozitarea suplimentară şi preţul de referinţă pentru redevenţele pe gaze fac ca mediul investiţional să fie şi mai neatractiv. În calitate de producător de gaze, în 2021, nu am beneficiat de preţurile mari la gaze, întrucât povara fiscală a ajuns la 47% din veniturile de gaze”, a declarat reprezentantul OMV Petrom.