EXCLUSIV Ministrul Energiei: În acest moment, nu se pune problema redirecționării de venituri de la companiile românești de energie pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei

bec, lumina, curent, energie electrica, bani, factura Sursa foto: Pixabay

În acest moment nu se pune problema redirecționării unei părți din veniturile companiilor românești din domeniul energiei pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat pentru Economedia ministrul Energiei Sebastian Burduja.

Reacția sa vine după ce presa ucraineană a scris că România ia în calcul posibilitatea de a transfera Ucrainei o parte din profiturile excedentare ale companiilor energetice.

  • UPDATE: Ministerul român de Externe a furnizat precizări legate de articolul din presa ucraineană. Potrivit MAE, ”discuțiile dintre cei oficiali nu au vizat aspectele semnalate în conținutul preluat în sursele citate deoarece exced competențele Ministerului Afacerilor Externe. Suplimentar, menționăm că instituțiile ucrainene au operat deja actualizări care reflectă conținutul discuțiilor dintre cei doi demnitari” (vezi la finalul articolului precizările complete ale MAE).

„A existat o corespondență de principiu cu partea ucraineană la nivelul Ministerului Energiei din România, la finalul lunii mai. Condamnăm ferm agresiunea militară nejustificată a Federației Ruse în Ucraina și utilizarea energiei ca armă în acest război. Salutăm demersul companiei Ignitis Grup din Lituania de susținere a sectorului energetic din Ucraina. Analizăm opțiunile disponibile. În acest moment nu se pune problema redirecționării unei părți din veniturile companiilor românești din domeniul energiei pentru refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei”, a declarat Sebastian Burduja pentru Economedia.

Întrebat dacă acest ajutor va fi oferit pe viitor, el a precizat „Analizăm opțiunile și resursele disponibile, inclusiv cadrul legal aplicabil”.

Amintim că ministrul ucrainean al energiei, Herman Halușcenko, a declarat că România ia în calcul posibilitatea de a redirecționa o parte din veniturile companiilor din domeniul energiei către refacerea infrastructurii energetice a Ucrainei, scrie Agenția de presă RBC, conform Rador.

Potrivit oficialului ucrainean, care s-a întâlnit cu ministrul român de externe, Luminița Odobescu, aceste companii au încasat mulți bani ca urmare a creșterii prețurilor după invazia declanșată de Rusia în Ucraina.

„În timpul întâlnirii, miniștrii au acordat o atenție deosebită apelului Ministerului Energiei al Ucrainei către partenerii străini de a împărți veniturile suplimentare pe care companiile energetice le-au obținut ca urmare a războiului declanșat de Rusia în Ucraina și care a dus la majorări semnificative de preț pe piețele de energie și, apoi, la venituri neplanificate pentru cei de pe piața respectivă”, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei de la Kiev.

Ca răspuns la acest apel, notează instituția, fostul ministru român al energiei, Virgil Popescu, a informat partea ucraineană despre disponibilitatea României de a examina această inițiativă.

Amintim că Ignitis Group, cea mai mare companie de utilități din Lituania, a afirmat că companiile energetice precum ExxonMobil, Shell și BP ar trebui să doneze o zecime din profiturile lor extraordinare direct Ucrainei, deoarece le-au câștigat ca urmare a războiului din Rusia.

Compania lituaniană cotată la bursă a declarat că va cere aprobarea acționarilor pentru a transfera aproximativ 10% din profiturile suplimentare din 2022, adică 12 milioane euro, pentru a ajuta la reconstruirea infrastructurii energetice a Ucrainei.

Darius Maikštėnas, directorul executiv al Ignitis Group, a lansat un apel public către mai mult de 50 de grupuri energetice din SUA și Europa să-i urmeze exemplul. „Vă îndemnăm să urmați exemplul și să alocați o parte din profiturile dvs. din 2022 pentru Ucraina. Credem că împărțirea profiturilor cu țara care suferă consecințele războiului care a dus la acele profituri este un lucru corect de făcut din punct de vedere moral”, a spus Maikštėnas.

Apelul a fost trimis unor companii precum Chevron, ConocoPhillips, Equinor și TotalEnergies, spunând că grupurile de petrol și gaze, precum și utilitățile au câștigat profituri suplimentare de sute de miliarde de dolari după invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an. Războiul a dus la o creștere atât a prețurilor la gaze naturale, cât și la electricitate.

El a adăugat că marea creștere a profiturilor nu a fost realizată ca urmare a „investițiilor sau strategiilor de afaceri, ci a prețurilor mai mari din cauza războiului”.

Unele țări, cum ar fi Marea Britanie, au introdus o taxă excepțională pentru companiile de petrol și gaze și utilități, după ce multe dintre ele au înregistrat profituri record în 2022. Marile companii din domeniul energiei precum BP, Shell, ExxonMobil și Equinor au înregistrat profituri nete combinate de peste 200 de miliarde de dolari anul trecut.

Potrivit Băncii Mondiale și Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, sistemul energetic al Ucrainei rămâne extrem de vulnerabil, funcționând cu o marjă limitată de siguranță. Daunele aduse sistemului energetic al Ucrainei – cu excepția distrugerii hidrocentralei Kahovka – se ridică la peste 10 miliarde de dolari.

Sursa foto: Pixabay

Comentarii

  1. Ce sintagma.. au câștigat… nu au câștigat, ne au furat noua banii ăștia din buzunar companiile energetice, nu au câștigat acești bani.. câștigau acești bani dacă veneau din exploatarea unor zăcăminte suplimentare, cexploatarea unei noi centrale hidro, etc.. faptul ca ne au mărit preturile la energie e furt din buzunarul clienților, nu câștig.

    • Corect!
      Și “nu se pune problema” doar pentru că a răsuflat povestea în presă!
      Altfel…
      După ce mai uită lumea o să se pună din nou problema…

  2. Cred că vor război cu locuitorii României. Ați spus că este o necesitate, va fi criză, ați crescut preturile artificial. Ne-ați înrobit prin creșterea prețurilor și acum dați excedentul la ucraineni????
    Dar îmbunătățirea rețelei electrice in România ce are??? Sunt vechi de pe timpul lui Ceaușescu. Doar ați muls bani din Romania, nu ați investit nimic. Să le fie rușine conducătorilor țării. Nu v-ați săturat să ne vindeți?? Trădători !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *